Onderzoek toont grote risico's Belgische kerncentrales aan

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op donderdag 10 januari 2013, 17:52.
Onderzoek toont grote risico's Belgische kerncentrales aan
Bron: Blog Bas Eickhout

De Belgische kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 vertonen ernstige gebreken. Dat blijkt uit een studie die de Europese Groenen donderdag presenteerden. Uit de studie, opgesteld door onafhankelijk expert Ilse Tweer, aangesloten bij de universiteit van Wenen, blijkt dat het gevaarlijk is om de twee centrales weer op te starten. Volgens Europarlementariër Bas Eickhout en Limburgs Statenlid Gert-Jan Krabbendam kampen de twee kerncentrales met ernstige tekortkomingen en is sluiting de enige oplossing.

Krabbendam: "De twee kerncentrales liggen in dichtbevolkt gebied vlak over de grens bij Nederland. Het opnieuw opstarten van de twee centrales kan catastrofale gevolgen hebben in het geval van plotselinge groei van scheurtjes in de reactorvaten. De studie toont aan dat dit niet uitgesloten kan worden. Sluiting van de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 is de enige manier om de veiligheid van omwonenden te kunnen waarborgen."

De twee kerncentrales konden drie decennia energie opwekken met mogelijk duizenden haarscheurtjes. Eickhout vindt het verontrustend dat deze problemen nooit eerder aan het licht zijn gekomen. "Het laat zien dat er een totaal gebrek aan toezicht op de nucleaire veiligheid is. De scheurtjes in Doel 3 werden bij toeval ontdekt, dus het is mogelijk dat andere kernreactors met dezelfde problemen kampen."

Eickhout wil dat de andere kerncentrales in Europa onderworpen worden aan grootschalige documentatiecontroles en inspectieprogramma's. De kerncentrale van Borssele heeft een vergelijkbaar reactorvat als dat van Doel 3 en Tihange 2, maar pas in april 2013 zal Borssele haar eigen vat testen.

Meer informatie

  • Op zaterdag vindt er in Maastricht een demonstratie tegen de kerncentrale Tihange plaats.
  • De studie is online beschikbaar als pdf.