D66: VN-mandaat noodhulp Syrië hoogste prioriteit - Hoofdinhoud
De EU moet het voortouw nemen voor een mandaat van de VN-Veiligheidsraad voor onbelemmerde toegang tot humanitaire noodhulp in Syrië. D66-Europarlementariër Marietje Schaake dringt hier woensdag op aan in een debat met EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Hulp bereikt op dit moment weinig mensen, omdat president Assad bepaalt waar hulporganisaties mogen komen. Schaake: “De VN-Veiligheidsraad kan via een mandaat toegang afdwingen. Als permanente leden van de VN-Veiligheidsraad moeten Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk een resolutie met zo’n mandaat initiëren. Ashton moet dat coördineren.”
Winter
Schaake wijst op de verschrikkelijke beelden op televisie en internet. “We zien dagelijks gezinnen en kleine kinderen in regionale opvangkampen in buurlanden die op sneeuw of in de modder moeten slapen. In Syrië zelf hebben nog eens 4 miljoen mensen directe hulp nodig. En dan moet de echte kou nog komen.”
Rusland
Rusland heeft daadkrachtig internationaal optreden tot nu toe onmogelijk gemaakt. Tot twee keer toe vetode Moskou een resolutie in de VN-Veiligheidsraad die het geweld tegen de bevolking zou veroordelen en een wapenembargo zou instellen. Inmiddels lijkt Rusland wel serieus betrokken bij pogingen van VN-gezant Lakdhar Brahimi om een politieke oplossing te vinden. Schaake: “Een dwingend VN-mandaat voor noodhulp is een objectief signaal, zonder een voorschot te nemen op hoe die politieke oplossing eruit moet zien. Met zo’n VN-mandaat kunnen vanuit Turkije relatief eenvoudig tenten, dekens, voedsel en medicijnen in Noord-Syrië worden bezorgd. Assad houdt dat nu nog tegen, omdat daar veel ‘bevrijde gebieden’ zijn.” Schaake vreest dat het humanitaire leed door het ontzeggen van hulpgoederen een oorlogswapen van Assad wordt.
Politieke oplossing
Hoewel de internationale gemeenschap bijna unaniem streeft naar een politieke oplossing, zitten de diplomatieke inspanningen nog altijd muurvast. Vorige week wees president Assad een nieuw plan van Brahimi - dat ook op Russische steun kon rekenen - nog van de hand. Schaake: “Rusland wil principieel niet dat de VN een zittend staatshoofd dwingt af te treden. Anderzijds wil de coalitie van Syrische oppositie niet praten over een overgangsregering als Assad ook nog aan tafel zit. Die patstelling maakt de situatie complex en uitzichtloos.” Het eerste wat de internationale gemeenschap tegen die achtergrond kan doen, is volgens Schaake het grote leed verzachten van de miljoenen Syriërs die tussen het geweld van het leger en de gewapende oppositie gevangen zitten.