Matig het tempo van bezuinigen in de eurozone

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 16 januari 2013, 11:08.
Matig het tempo van bezuinigen in de eurozone
Bron: GroenLinks Europa

GroenLinks wil dat de Europese Commissie en de ministers van Financiën ten volle gebruik gaan maken van de flexibiliteit in de Europese begrotingsregels. Een meerderheid van het Europees Parlement wil met GroenLinks de schadelijke effecten van bezuinigen op de economie tegengaan. Dat staat in een advies over de overheidsfinanciën in de eurozone dat het Europarlement woensdag aannam.

Europarlementariër Bas Eickout onderhandelde als woordvoerder namens de Europese Groenen over het advies:

“De overheden van de eurolanden dweilen met de kraan open. De massale bezuinigingsinspanningen voeren het ene na het andere land in een recessie, waardoor de begrotingsdoelen alsnog niet worden bereikt.”

“Een flexibelere interpretatie van de Europese begrotingsregels, gekoppeld aan voortgaande structurele hervormingen, kan de economie op het juiste spoor zetten: een heldere eerste opdracht aan de nieuwe eurogroep-voorzitter Dijsselbloem.”

Blind voor negatieve effecten

GroenLinks vindt dat de conservatief-liberale meerderheid binnen de Europese Commissie en de Raad van Europese ministers de afgelopen jaren blind was voor de negatieve effecten van de bezuinigingen op de economie. Ook in het Europees Parlement waren rechtse partijen kritiekloos over het gevoerde bezuinigingsbeleid. Langzaam maar zeker begint nu ook bij hen door te dringen dat hun strategie niet werkt.

In het Europarlement is er nu voor het eerst een meerderheid voor een toon met meer kritiek. (zie resolutietekst onderaan) Begrotingscommissaris Olli Rehn heeft eind 2012 verschillende malen gehint op een soepelere toepassing van de Europese begrotingsnormen om zo de overheidsinvesteringen aan te jagen. Door verzet van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte heeft helaas slechts de helft van dit plan de zegen gekregen van de Europese regeringsleiders.

Merkel en Rutte staan geïsoleerd

“Merkel en Rutte zijn de laatsten die nog denken dat meer bezuinigen de crisis oplost en ze komen zo steeds meer geïsoleerd te staan”, reageert Eickhout. “De toon van het Europese debat verandert. Nu het beleid nog. De begrotingen moeten op orde, maar in een langzamer tempo zodat we de recessie niet onnodig verlengen. Rehn en de ministers van Financiën moeten eurolanden langer de tijd geven voor het terugdringen van begrotingstekorten en ruimte geven voor duurzame en sociale investeringen.”

Uit de tekst van de resolutie

Het Europees Parlement:

  • Roept de Raad ertoe op deze aanbevelingen [over begrotingsconsolidatie] waar nodig te herzien om recht te doen aan de verslechtering van het macro-economisch klimaat;
  • Merkt op dat de ernstige economische neergang die wij doormaken een bron van zorg is, aangezien hij de substantiële inspanningen die de lidstaten hebben geleverd om hun begrotingen te consolideren ongedaan dreigt te maken;
  • is van oordeel dat de voortdurende behoefte aan intensieve begrotingsaanpassingen moet worden afgewogen tegen de noodzaak van sterkere duurzame groei, economische ontwikkeling en sociale bescherming;

(Europees Parlement, Verslag 20 december 2012 A7-0425/2012 over de openbare financiën in de EMU - 2011 en 2012. Rapporteur Alfredo Pallone)

Video:

Klik hier om de video te bekijken.