EU perkt invloed kredietbeoordelaars verder in

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 16 januari 2013, 14:47.
EU perkt invloed kredietbeoordelaars verder in
Bron: Blog Bas Eickhout

De Europese Unie perkt de onevenredig grote invloed van kredietbeoordelaars verder in. GroenLinks vindt het compromis dat Europarlement en de Europese ministers sloten een vooruitgang, maar betreurt de afzwakking van een aantal regels. Europarlementariër Bas Eickhout vindt dat de politiek maximale objectiviteit bij kredietbeoordelaars moet afdwingen.

“Kredietbeoordelaars staan in het middelpunt van de aandacht in de eurocrisis omdat ze onder andere de kredietwaardigheid van overheden beoordelen”, zegt Eickhout. “Aan hun oordeel over kredietwaardigheid plakken de beoordelaars zelfs vaak een beleidsadvies. Dat wordt met deze wetgeving verboden, omdat dit de objectiviteit van de beoordelaars vertroebelt. Zeker als je weet dat zij zelf aandelen hebben in andere bedrijven.”

Het compromis dat het Europees Parlement sloot met de ministers van Financiën, stelt onder andere dat:

  • investeerders zoals pensioenfondsen niet langer blind mogen varen op de ratings van de beoordelaars
  • Europese financiële wetgeving geen clausules mogen bevatten die partijen verplichten om financiële producten automatisch te kopen of verkopen naar aanleiding van een aangepast kredietoordeel.
  • Financiële partijen zoals pensioenfondsen meer expertise moeten opbouwen om ook een eigen inschatting van risico's te maken

Belangenverstrengeling

Eickhout maakt zich zorgen over de belangenverstrengeling van kredietbeoordelaars. Volgens het compromis mogen ze nog slechts beperkt aandeelhouder zijn in andere financiële bedrijven zodat hun beoordelingen niet door hun eigen belang wordt ingegeven. GroenLinks had aandeelhouderschap van kredietbeoordelaars in andere bedrijven helemaal willen uitbannen, maar daarvoor was geen steun.

Eickhout: “Het is een stap vooruit dat belangen van kredietbeoordelaars in andere marktpartijen wordt beperkt, maar het blijft onbegrijpelijk dat liberalen en christendemocraten het groene voorstel voor een volledig verbod op aandeelhouderschap tegenhielden.”