Europarlement steunt oproep D66 voor EU-sancties Bahrein - Hoofdinhoud
Het Europees Parlement heeft vanmiddag op initiatief van D66-Europarlementariër Marietje Schaake een resolutie aangenomen tegen mensenrechtenschendingen in Bahrein. Het Parlement wil dat de Europese Unie gerichte sancties oplegt aan mensenrechtenschenders in het land. “Al bijna twee jaar negeert de wereld het dodelijke geweld tegen vreedzame demonstranten in Bahrein. We moeten consequent zijn, en nu sancties opleggen en de Bahreinse autoriteiten dwingen rechten en vrijheden te respecteren”, aldus Schaake.
Activisten
Sinds februari 2011 vinden in Bahrein protesten plaats. Zowel Saoedi-Arabië als Iran houden de Bahreinse bevolking, waarvan ongeveer 70 procent sjiitisch en de rest soennitisch, in de gaten. Saoedi-Arabië leverde tanks om de Bahreinse autoriteiten te ondersteunen bij het onderdrukken van de opstanden. Demonstraties waarin burgers oproepen tot meer democratie, hebben een steeds sektarischer karakter. Schaake: “Mensen stikken door het gebruik van excessief veel traangas of worden met hagel in het gezicht geschoten. Dokters krijgen celstraf voor het verlenen van medische hulp, activisten worden tot levenslang veroordeeld in gebrekkige processen.” Het Europees Parlement vroeg op initiatief van Schaake al eerder aandacht voor de zorgelijke situatie.
Opgepakt
Ook bloggers en jeugdactivisten die via sociale media een internationaal publiek informeren over de problemen in hun land, worden gearresteerd. “Sayed Yousif al-Muhafdha (@Saidyousif) werd op 18 december in Bahrein opgepakt. Twee weken eerder sprak hij nog in Brussel op een bijeenkomst die ik organiseerde over mensenrechten in zijn land. Bij de bijeenkomst was ook een Bahreinse diplomaat aanwezig.” De D66-politica zou eind december met een delegatie van het Europees Parlement een bezoek brengen aan Bahrein, maar kreeg als enige Europarlementariër geen visum van de Bahreinse autoriteiten.
Aanbevelingen
In november 2011 presenteerde een onafhankelijke onderzoekscommissie (BICI) op verzoek van de Bahreinse koning Hamad bin Isa al-Khalifa een pakket hervormingen dat aan de eisen van de demonstranten tegemoet zou komen. Ondanks herhaaldelijke toezeggingen door de autoriteiten zijn er nog geen veranderingen doorgevoerd. Schaake: “De autoriteiten verwijzen naar het BICI-rapport alsof het een wondermiddel is. Maar vooralsnog is het niets meer dan hun papieren werkelijkheid. Door het opleggen van sancties laat de EU zien dat het haar menens is en dat ze verbeteringen wil zien.” Volgens Schaake houden de Verenigde Staten de Golfstaat bewust uit de wind, omdat de vijfde vloot van de Amerikaanse marine in Bahrein ligt.