KALININGRAD:verkeer en doorreis van personen

1.

Kerngegevens

Document­datum 24-04-2002
Publicatie­datum 22-01-2013
Kenmerk 8304/02
Van Eastern Europe and Central Asia Working Group
Aan Coreper
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

RAAD VAN Brussel, 24 april 2002 (26.04) DE EUROPESE UNIE (OR. en)

8304/02

LIMITE

NIS 55 COEST 23 VISA 60 ELARG 141 PECOS 101

NOTA I-PUNT van: de Groep Oost-Europa en Centraal-Azië d.d.: 23 april 2002 aan: het Coreper Betreft: KALININGRAD: verkeer en doorreis van personen

Naar aanleiding van de instructies van het Coreper van 26 maart 2002 (doc. 7461/02) en na

contacten met Polen en Litouwen heeft de Groep Oost-Europa en Centraal-Azië de aangehechte

richtsnoeren inzake het vraagstuk verkeer en doorreis van personen naar en vanuit Kaliningrad

herzien.

Het Coreper wordt verzocht deze richtsnoeren te bevestigen en overeen te komen dat het

voorzitterschap de nota eventueel aan Rusland zou kunnen overhandigen met het oog op de

voorbereidingen voor de bijzondere vergadering van het Samenwerkingscomité op 15 mei 2002 in

Kaliningrad en de Top op 29 mei in Moskou.

_______________

NL

KALININGRAD: VERKEER EN DOORREIS VAN PERSONEN

  • Ontwerp van een gemeenschappelijke gedragslijn van de EU ten aanzien van Rusland -

Gezien de inspanningen die worden geleverd om na te gaan welke mogelijkheden binnen het acquis bestaan en de lange lijst van de dit voorjaar geplande bijeenkomsten EU-Rusland is het duidelijk dat de EU aan het vraagstuk Kaliningrad een zeer hoge prioriteit toekent. De eindverantwoordelijkheid voor Kaliningrad blijft evenwel bij Rusland liggen. Geen andere actor kan meer doen om de situatie van Kaliningrad te verbeteren dan Rusland zelf.

Het EU-acquis en de gevolgen daarvan voor Kaliningrad

Deze informele nota heeft betrekking op het tijdvak tussen de toetreding tot de EU en de afschaffing van interne grenscontroles ten opzichte van de nieuwe lidstaten. Na die tijd zal het Schengenacquis volledig worden toegepast.

Het geldende acquis vereist dat onderdanen van de in bijlage I van Verordening nr. 539/2001 i, als gewijzigd bij Verordening nr. 2414/2001 i, genoemde derde landen in het bezit zijn van een op een geldig reisdocument aangebracht visum wanneer zij de buitengrens van de lidstaten overschrijden. Deze eis geldt voor doorreizen en voor korte verblijven tot maximaal drie maanden. De door de nieuwe lidstaten afgegeven visa zullen nationale visa zijn die worden afgegeven conform de nationale wetgeving en op basis van de beginselen inzake visumafgifte in het acquis.

De EU heeft met de betrokken kandidaat-lidstaten overleg gepleegd; het is duidelijk dat maatregelen vóór de toetreding onder hun soevereine nationale beslissingsbevoegdheid ressorteren. Er mogen evenwel geen maatregelen worden overwogen die een volledige toepassing van Schengen in gevaar kunnen brengen en van de kandidaat-lidstaten geen maatregelen worden verwacht die in strijd zouden zijn met de elementaire beginselen van het acquis.

Tegen deze achtergrond zijn de voornaamste mogelijkheden binnen het acquis de volgende:

● meervoudige visa voor kort verblijf die worden afgegeven op individuele basis, met inbegrip van een gunstige behandeling van bepaalde beroepsgroepen zoals vrachtwagenchauffeurs en boordpersoneel van vervoermiddelen die regelmatig de grens moeten passeren,

● soepelheid ten aanzien van de visumkosten totdat de interne grenscontroles worden afgeschaft,

NL

● vrijstellingen van de visumplicht voor bepaalde categorieën als bedoeld in Verordening nr. 539/2001 i,

● in de regel worden visa door consulaire diensten afgegeven.

Bij de toepassing van de mogelijkheden binnen het acquis zullen de kandidaat-lidstaten normaliter verwachten dat wederkerigheid wordt toegepast.

Het is van belang erop te wijzen dat dankzij het acquis in het belang van beide zijden van de grens de grensoverschrijding gecontroleerd en veilig kan plaatsvinden, zonder dat het verkeer van personen onnodig wordt belemmerd.

Voortzetting van de werkzaamheden

Thans worden in het PSO-kader nog meer initiatieven besproken die de situatie van Kaliningrad zouden verbeteren. Steun, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van infrastructuur aan grensdoorlaatposten, modernisering van grensprocedures en opleiding ter vergemakkelijking van het verkeer van personen en goederen en de samenwerking met Rusland bij de bestrijding van georganiseerde criminaliteit en corruptie, wordt verleend en kan worden verleend door externe hulpprogramma's van de EU. De Task Force inzake georganiseerde misdaad in het Baltisch gebied voert thans nuttige gezamenlijke wetshandhavingsoperaties uit.

Steun van andere communautaire programma's wordt gebruikt en kan, waar van toepassing, worden gebruikt voor soortgelijke activiteiten, ook voor consulaire voorzieningen.

Als onderdeel van de samenwerking die gericht is op vergemakkelijking van de afgifte van visa en grensoverschrijding verwacht de EU dat Rusland zijn aandeel levert om de samenwerking tussen de Russische en de EU-autoriteiten op het gebied van douane, grensbeheer en immigratie te bevorderen, zoals voorzien in het protocol bij de PSO. Een dergelijke samenwerking moet algemener zijn dan de louter met Kaliningrad verband houdende aspecten en dient het volgende te behelzen: sluiting van een overnameovereenkomst en passende regelingen in dit verband, bevordering van de opening en werking van consulaten op het grondgebied van de regio

Kaliningrad en de rest van Rusland; grensbeheer ondersteund door op geratificeerde overeenkomsten gebaseerde gedemarqueerde grenzen; de afgifte in Kaliningrad van paspoorten die voldoen aan de in de ICAO-voorschriften gestelde voorwaarden en andere relevant geachte JBZ-problemen.

_______________

NL

 
 
 
 

3.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.