Europese status van Mayotte

1.

Kerngegevens

Document­datum 15-11-2011
Publicatie­datum 22-01-2013
Kenmerk 114/11
Van General Secretariat of the Council
Aan Delegations
Externe link originele PDF
Originele document in PDF

2.

Tekst

EUROPESE RAAD Brussel, 15 november 2011 (25.11) (OR. en)

EUCO 114/11

CO EUR 23 POLGEN 169 PTOM 46 REGIO 109

NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: de delegaties Betreft: Europese status van Mayotte

Voor de delegaties gaat hierbij een brief van de president van de Franse Republiek aan de voorzitter van de Europese Raad over de Europese status van Mayotte.

Parijs, 2 6 o ktober 2011

Meneer de voorzitter,

Hierbij vraag ik u het verzoek van de regering van Frankrijk, dat stoelt op artikel 355, lid 6 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, over de omzetting van de Europese status van Mayotte, dat thans behoort tot de aan de Europese Unie geassocieerde landen en gebieden overzee, naar de status van ultraperifeer gebied van de Europese Unie in de zin van artikel 349 van dit verdrag, op de agenda van een komende Europese Raad te zetten.

De motivering van het verzoek is aan deze brief gehecht.

Dit verzoek is ingegeven door de wens om Mayotte, dat sedert 31 maart 2011 binnen de Franse Republiek een overzees departement is, een Europese status te geven die beter aansluit op de institutionele ontwikkeling van Mayotte binnen de Franse Republiek.

Mayotte zou met ingang van 1 januari 2014 een ultraperifeer gebied

van de Europese Unie kunnen worden.

Met bijzondere hoogachting,

VERZOEK VAN FRANKRIJK OVER DE

VERANDERING VAN DE EUROPESE STATUS VAN

MAYOTTE

Artikel 355, lid 6, van het bij het Verdrag van Lissabon ingevoerde Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) bepaalt het volgende: "De Europese Raad kan op initiatief van de betrokken lidstaat een besluit vaststellen tot wijziging van de status ten aanzien van de Unie van een Deens, Frans of ederlands land of gebied als bedoeld in de leden 1 en 2. De Europese Raad besluit met eenparigheid van stemmen, na raadpleging van de Commissie." ».

Verklaring nr. 43 die is gehecht aan de Slotakte van de Intergouvernementele Conferentie die het Verdrag van Lissabon heeft aangenomen luidt als volgt: "De Hoge Verdragsluitende Partijen komen overeen dat de Europese Raad krachtens artikel 355, lid 6, een besluit zal vaststellen om Mayotte ten aanzien van de Unie de status van ultraperifeer gebied in de zin van artikel 355, lid 1, en artikel 349 te verlenen wanneer de Franse autoriteiten de Europese Raad en de Commissie mededelen dat de huidige evolutie in de interne status van het eiland daarvoor de ruimte biedt." »

Op basis van deze bepalingen en gelet op de statutaire ontwikkeling van Mayotte met betrekking tot het nationaal recht, verzoekt de Franse Republiek de Europese Raad, uit hoofde van artikel 355, lid 6 VWEU en verklaring nr. 43, die is gehecht aan de Slotakte van de Intergouvernementele Conferentie die het Verdrag van Lissabon heeft aangenomen, om van Mayotte, dat thans behoort tot de landen en gebieden overzee (LGO) die krachtens het vierde deel van het verdrag aan de Unie zijn geassocieerd, een ultraperifeer gebied van de Europese Unie, zoals gedefinieerd in artikel 349 VWEU, te maken.

De Franse Republiek zou willen dat voor Mayotte, als het een ultraperifeer gebied is geworden, op basis van artikel 349 VWEU tijdelijke afwijkingen gelden of aanpassingen aan het recht van de Unie geschieden. Hieronder volgen (zie 11.2.2.1) een aantal beoogde aanpassingen.

* * *

I. DE STATUS VAN MAYOTTE BINNEN DE FRANSE REPUBLIEK

I.1. Mayotte: ligging, geschiedenis en kenmerken

Mayotte ligt tussen Afrika en Madagaskar in de Indische Oceaan, op meer dan 8000 kilometer van Frankrijk en op 1700 kilometer van La Réunion (dat een ultraperifeer gebied van de Europese Unie is), op 300 kilometer van Madagaskar en op 70 kilometer van Anjouan.

Mayotte ligt in een lagune van 1000 km 2 en heeft een totale oppervlakte van 374 km 2 , te weten

respectievelijk 363 en 11 voor de hoofdeilanden Grande-Terre en Petite-Terre.

Geografisch maakt Mayotte deel uit van de Comoren-archipel, die verder bestaat uit de eilanden

Grande Comore, Anjouan en Mohéli.

Historisch is Mayotte in 1841 een Frans protectoraat geworden, de overige eilanden van de

Comoren-archipel werden dat in 1886.

In 1974 houdt Frankrijk op de gehele eilandengroep een referendum over onafhankelijkheid: op de drie overige eilanden van de Comoren stemt 95% voor onafhankelijkheid, maar op Mayotte stemt 65% tegen. Op 6 juli 1975 ontstaat de federale republiek der Comoren. In een referendum in 1976 kiest Mayotte er met 99% voor om Frans te blijven en houdt het zijn status van Frans overzees gebiedsdeel.

In 2007 wordt de bevolking van Mayotte geschat op 186 452 inwoners, oftewel 511 inwoners per

km 2 en de bevolking groeit jaarlijks met gemiddeld 3,1%. 65% van de bevolking is jonger dan 25.

Het bruto binnenlands product is in 2001 geschat op 3960 euro per inwoner. Voor 2009 bedraagt het naar schatting 6650 euro per inwoner. Het is dus minder dan 30% van het gemiddelde in de Europese Unie.

De werkende bevolking bestaat uit 43 200 mensen (15 jaar en ouder). In 2009 was het in de zin van het Internationaal Arbeidsbureau geharmoniseerde werkloosheidspercentage onder die populatie 17,6.

EUCO 114/11 ons/BAR/fb 4

Het percentage mensen met een diploma van het hoger onderwijs bedroeg in 2007 8,5.

Het percentage vroegtijdige schoolverlaters wordt, op grond van de gegevens van de volkstelling van 2007, en uitgaande van het percentage actieve mensen zonder diploma tussen 18 en 24 jaar, op 21,8 geschat.

De activiteit op Mayotte wordt gekenmerkt door een overheersende rol van de tertiaire sector, die goed is voor iets meer dan twee derde van de banen en de geproduceerde rijkdom. In 2005 vertegenwoordigde de handelssector 26% van de toegevoegde waarde, de sector diensten aan bedrijven en onroerend goed 20%, de bouw en de industrie elk 16%, de financiële activiteiten 8% en de landbouw 0,4%. Zo'n 15% van de totale werkgelegenheid zit nog in traditionele sectoren (voedsellandbouw, kleine ambachten en kleine handel), waarmee men voorziet in de eigen levensbehoeften en die vaak worden gecombineerd. Meer dan 21% van de ondernemingen op Mayotte hebben minder dan 10 mensen in dienst.

1.2. Grondwettelijke en bestuursrechtelijke status van Mayotte binnen de Franse

Republiek:

1.2.1. - Grondwettelijk gezien behoort Mayotte integraal tot de Franse Republiek. Het kan er niet van worden losgemaakt zonder instemming van de bevolking en zonder herziening van de Franse grondwet. De bewoners hebben de Franse nationaliteit en het Franse burgerschap, en genieten, op gelijke voet met andere Franse onderdanen, alle daaraan verbonden rechten en vrijheden, ongeacht of deze zijn neergelegd in de grondwet, het verdragsrecht (met name het Europees Verdrag tot

bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden, met de aanvullende protocollen) of de wet: zij hebben met name stemrecht bij de verkiezing van de president van de Republiek, de nationale referenda en de verkiezingen voor het Europees Parlement; het eiland wordt in het Franse parlement vertegenwoordigd.

1.2.2.- Institutioneel gezien is Mayotte, dat sedert 2001 een departementale gemeenschap was, sinds 31 maart 2011 het 101ste Franse departement en het 5de Franse overzeese departement, en valt het onder artikel 73 van de Grondwet (organieke wet nr. 2009-969 van 3 augustus 2009 over de institutionele wijziging ten aanzien van Nieuw-Caledonië en het verlenen van de status van departement aan Mayotte). 95,2% van de kiezers van Mayotte hebben zich in het referendum van 29 maart 2009 namelijk voorstander verklaard van deze institutionele wijziging.

Mayotte is tevens een gebied overzee uit hoofde van datzelfde artikel van de Grondwet en vormt

één entiteit: de bevoegdheden die aan de departementen en gebieden zijn verleend worden door

één vergadering uitgeoefend.

De nationale wetten en regels zijn van rechtswege toepasselijk, onder voorbehoud van de aanpassingen die toegestaan zijn uit hoofde van artikel 73 van de Grondwet, waarin staat dat de wetten en regels van rechtswege toepasselijk zijn in de departementen en gebieden overzee. Zij kunnen worden aangepast aan de specifieke kenmerken en eisen van deze entiteiten.

1.2.3. Het feit dat Mayotte een departement is geworden houdt in dat het qua wetgeving gelijk is aan Frankrijk, onder voorbehoud van de aanpassingen die nodig zijn vanwege de bijzondere kenmerken en eisen van het eiland.

Reeds voordat Mayotte een departement werd was het beginsel van gelijkheid op het vlak van de wetgeving door organieke wet nr. 2007-223 van 21 februari 2007 reeds aanzienlijk uitgebreid en tot 31 maart 2011 golden op nog slechts zes gebieden aparte organieke wetten.

  • 1. 
    Belastingen, rechten en heffingen (tot de inwerkingtreding op Mayotte van de algemene

belastingwet en de overige bepalingen van fiscale aard die in de departementen gelden,

uiterlijk op 31 december 2013, uit hoofde van III van artikel LO 6161-23),

  • 2. 
    Onroerend bezit en onroerende zakelijke rechten;
  • 3. 
    Sociale bescherming en sociale maatregelen; 4. Arbeidsrecht, werkgelegenheidsrecht en recht inzake

    beroepsopleiding; 5. Binnenkomst en verblijf van vreemdelingen en asielrecht; 6. Gemeentelijke financiën (tot de inwerkingtreding op Mayotte van de algemene belastingwet

    en de overige bepalingen van fiscale aard die in de departementen gelden, uiterlijk op 31 december 2013, uit hoofde van III van artikel LO 6161-23).

II. Motivering en reikwijdte van de verandering van de Europese status van Mayotte

II.1. De wijziging van de status van Mayotte is de afsluiting van een proces dat de Franse autoriteiten ertoe brengt om nu de status van ultraperifeer gebied aan te vragen:

De status van de Franse overzeese gebieden is een keus van de kiezers. Dit beginsel ligt verankerd in de grondwet: het stelt deze gebieden in staat om, indien hun kiezers dit wensen, te opteren voor de status van hetzij overzees departement of overzees gebied volgens nationaal gemeen recht, behoudens eventuele aanpassingen in verband met specifieke kenmerken en eisen, overeenkomstig artikel 73 van de grondwet, hetzij voor de status van overzeese gemeenschap in de zin van artikel 74, met een min of meer ruime autonomie.

Sedert meer dan 50 jaar kiest Mayotte voor geleidelijke toenadering tot het moederland: in 1946 overzees gebied, in 1976 afwijzing van de onafhankelijkheid, in 2001 "departementale gemeenschap", in 2011 overzees departement. Dit proces brengt de Franse autoriteiten ertoe om nu voor Mayotte de status van ultraperifeer gebied van de Europese Unie aan te vragen.

Mayotte heeft nu de status van aan de Europese Unie geassocieerd land en gebied overzee en heeft op 24 november 2005 en vervolgens op 5 juli 2007 (Unaniem besluit van de algemene Raad van Mayotte) de wens te kennen gegeven de Europese status te krijgen van ultraperifeer gebied. De Franse autoriteiten hebben de te volgen institutionele procedure en de gevolgen van deze verandering van status aan de bevolking van Mayotte voorgelegd in het pact voor het verlenen van de status van departement aan Mayotte, dat voorafgaand aan het referendum over het verlenen van de status van departement van 29 maart 2009 aan alle kiezers is toegestuurd. Het voorstel kreeg 95,2% van de stemmen.

Mayotte heeft alle in artikel 349 van het VWEU opgesomde kenmerken van de ultraperifere gebieden: het insulaire karakter, de grote afstand, de kleine oppervlakte, een moeilijk klimaat, de specifieke economische en sociale situatie.

11.2- Op Europees niveau garandeert het verlenen van de status van departement dat het acquis van de Europese Unie wordt nageleefd

11.2.1.- Het verlenen van de status van departement houdt in dat Mayotte qua wetgeving gelijk is aan Frankrijk en dat het gemeen recht er van toepassing is, onder voorbehoud van de aanpassingen die nodig zijn vanwege de bijzondere kenmerken en eisen van het eiland (zie 1.2.3).

Het vigerend nationaal gemeen recht strookt met het acquis van de Europese Unie. Het acquis zal dus via het nationaal gemeen recht worden overgenomen.

In een uitspraak van 20 mei 2010 heeft de raad van state uiteengezet hoe het beginsel van gelijkheid op het vlak van de wetgeving in de praktijk wordt gebracht:

− Teksten van gemeen recht die van kracht waren voordat dit gelijkheidsbeginsel in werking

trad, zijn toepasselijk als dat uitdrukkelijk wordt vermeld, zo nodig met aanpassingen;

− Geheel nieuwe teksten, aangenomen na de inwerkingtreding van het gelijkheidsbeginsel,

zijn zonder uitdrukkelijke vermelding van toepassing;

De toepassing van de nieuwe teksten die een wijziging inhouden van teksten die van kracht waren voordat de regeling van gelijkheid qua wetgeving in werking trad, verloopt volgens de regels die in de vigerende teksten staan;

De toepasselijke teksten kunnen voorzien in aanpassingen vanwege de bijzondere kenmerken en eisen.

Sedert 1 april 2011 zijn de nieuwe teksten van rechtswege toepasselijk op Mayotte.

Ter bespoediging van de aanpassing van de op Mayotte toepasselijke wetgevingsinstrumentarium aan het nationaal gemeen recht worden bij gewone wet nr. 2010-1487 van 7 december 2010 enkele wetgevingsaanpassingen doorgevoerd en wordt verwezen naar een zeer ruime machtiging van de regering door het parlement om het nationaal gemeen recht uit te breiden en aan te passen middels beschikkingen binnen de 12 tot 18 maanden (artikel 30), oftewel uiterlijk eind juni 2012.

Op bepaalde gebieden kunnen de beschikkingen voorzien in overgangsperiodes of een geleidelijke toepassing van het gemeen recht.

EUCO 114/11 ons/BAR/fb 9 11.2.2.- De overname van het acquis van de Europese Unie is over het algemeen goed op weg

Op alle gebieden die vallen onder de gelijkheid qua wetgeving sedert de wet van 21 februari 2007, is op Mayotte het nationale gemeen recht van toepassing. Er kunnen echter verzoeken worden ingediend om uitstel van het in overeenstemming brengen met het communautaire acquis, met name met betrekking tot milieu, landbouw en visserij, gelet op de aanpassingen die uit hoofde van artikel 73 van de grondwet zijn toegestaan.

Op de gebieden die op 31 maart 2011, toen de status van departement van kracht werd, onder aparte organieke wetten vielen, hebben de Franse autoriteiten per gebied een inventaris opgemaakt van de wetgeving en de noodzakelijke aanpassingsmaatregelen die bij beschikking kunnen worden genomen. Van de zes gebieden waarop tot voor kort aparte organieke wetten golden, kunnen er vier maatregelen voor aanpassing ten opzichte van het communautair recht vergen, die van uiteenlopend belang zijn: belastingen, heffingen en rechten; arbeidsrecht, werkgelegenheidsrecht en recht inzake beroepsopleiding; sociale bescherming; binnenkomst en verblijf van vreemdelingen en asielrecht.

Tot slot zijn de handelingen van de Unie, evenals de door de Unie alleen gesloten internationale overeenkomsten, in beginsel vanaf 1 januari 2014 van kracht op Mayotte, onder voorbehoud van de noodzakelijke aanpassingen en mits er geen andersluidende bepalingen zijn. Dat geldt ook voor handelsovereenkomsten die voor 1 januari 2014 zijn ondertekend. Mayotte zal, wanneer het een ultraperifeer gebied is geworden, aanspraak kunnen maken op alle bepalingen in deze overeenkomsten ten gunste van ultraperifere gebieden, met name de overgangsperiodes en de vrijwaringsclausules.

11.2.2.1.- Er zullen aanpassingen in de toepassing van het recht van de Europese Unie nodig zijn of overgangsperiodes op bepaalde gebieden.

Hieronder staan, in een niet uitputtende lijst, de gebieden in kwestie:

A- Belastingen, heffingen en rechten:

In artikel 11 van wet nr. 2010-1487 van 7 december 2010 wordt bevestigd dat 1 januari 2014 de datum is voor de toepassing van het gemeen recht op Mayotte.

Op douanegebied werkt de Staat aan een geleidelijke aanpassing van het op Mayotte toepasselijke recht aan het recht dat in Frankrijk zelf van kracht is. In het op Mayotte toepasselijke douanewetboek staan dezelfde bepalingen als in het communautaire douanewetboek op het gebied van waarde, oorsprong, nomenclatuur, meldingsformaliteiten en de economische regelingen.

Op fiscaal gebied zal de overname van het acquis van het recht van de Europese Unie op

1 januari 2014 een feit zijn, in het bijzonder wat betreft de wederzijdse bijstand van de lidstaten in het kader van de samenwerking bij de bestrijding van belastingontwijking, het afschaffen van dubbele belasting op verbonden ondernemingen en het instellen van gemeenschappelijke belastingregelingen voor fusies, overnames, splitsingen en de gedeeltelijke inbreng van activa en de aandelenruil voor vennootschappen uit verschillende lidstaten.

Niettemin wordt er gedacht aan aanpassingen ten aanzien van het nationale recht, die stroken met het communautair recht en al gelden in de overige overzeese Franse departementen:

Frankrijk overweegt de op Mayotte toepasselijke wetgeving te wijzigen wat betreft de douaneontvangsten, die wegen op ingevoerde goederen en die ten gevolge van de veranderde status zullen afnemen. Er wordt overwogen om de heffing op over zee aangevoerde goederen met ingang van

1 januari 2014 toe te passen op Mayotte, mits ze voor de overige overzeese gebieden gehandhaafd wordt.

Wat betreft de belasting op de toegevoegde waarde (BTW) is er geen juridische belemmering voor het toepassen van een bijzondere regeling (zoals in Guyana) of een versoepelde regeling (zoals in de drie overige overzeese gebieden) aangezien Richtlijn 2006/112/EG i van de Raad van

28 november 2006 niet geldt voor de ultraperifere gebieden.

Voor de toepassing van fiscale stimuli waarvoor communautaire goedkeuringen nodig waren en die kunnen worden uitgelegd als staatssteun, zal Mayotte worden behandeld als de overige overzeese gebieden.

EUCO 114/11 ons/BAR/fb 11

B- Arbeidsrecht, werkgelegenheidsrecht en recht inzake beroepsopleiding:

De aanpassing aan het recht van de Europese Unie is in grote lijnen een feit of zal dat binnenkort zijn.

Dank zij de aanneming van verscheidene beschikkingen in de loop van de eerste helft van 2012 zal de overname van het acquis van de Europese Unie grotendeels een feit zijn. Voor enkele bepalingen waarvoor in overleg met de plaatselijke partners een effectbeoordeling moet worden gemaakt, met name betreffende hygiëne en veiligheid op het werk, kan echter worden verzocht om de toepassing uit te mogen stellen.

De regels inzake ontslag om economische redenen moeten met ingang van 2012 van kracht worden. De bescherming van de werknemers in geval van betalingsonmacht van de werkgever krijgt bijzondere aandacht en er wordt met de sociale partners over onderhandeld. Voor de regels voor de werktijden, rustdagen en vrije dagen lijken er geen grote aanpassingen van het thans vigerende recht noodzakelijk te zijn. De wet- en regelgevingsbesprekingen voor aanpassingen gebeuren in elk geval binnen de beoogde termijn voor de overgang naar de status van ultraperifeer gebied, dus tussen nu en 1 januari 2014.

De Franse autoriteiten zullen de Commissie alle teksten doen toekomen die worden opgesteld op het gebied van arbeidsrecht, werkgelegenheidsrecht en recht inzake beroepsopleiding, zodra ze zijn aangenomen en in werking getreden.

EUCO 114/11 ons/BAR/fb 12

C- Recht op binnenkomst en verblijf van vreemdelingen en asielrecht:

Mayotte heeft te maken met een zeer sterke migratiedruk en de massale clandestiene immigratie is een belangrijke factor van maatschappelijke ontwrichting. De Franse wet inzake de binnenkomst en het verblijf van vreemdelingen en het asielrecht (CESEDA) is momenteel niet van toepassing op Mayotte waar op dat gebied specifieke bepalingen van kracht zijn.

Wat betreft het verblijf van vreemdelingen moeten alleen de bepalingen inzake langdurig ingezetenen worden aangepast ten behoeve van een volledige omzetting van de richtlijn van de

Europese Unie. Onder voorbehoud van een uitgestelde toepassing beogen de Franse autoriteiten het gemeen recht uit te breiden tot Mayotte wat betreft de mobiliteit van de ene lidstaat naar de andere, evenals de mobiliteit van studenten, onderzoekers en hooggekwalificeerde werknemers.

Wat betreft verwijdering om ernstige redenen die samenhangen met de openbare veiligheid

(uitwijzing) willen de Franse autoriteiten het op Mayotte toepasselijke recht harmoniseren met het gemeen recht.

Wat betreft de verwijdering van illegale vreemdelingen en asiel zijn de grote migratiedruk en de ligging van Mayotte, dat een ingang tot de Europese Unie is, goede redenen om de specifieke kenmerken van het toepasselijke recht te handhaven. Inzake de verwijdering van illegale vreemdelingen zou kunnen worden gevraagd om een afwijking of op zijn minst een uitgestelde toepassing en een latere herbestudering van dit onderwerp in het licht van de verdere ontwikkeling van het migratievraagstuk. Hetzelfde geldt voor de voorschriften inzake de sociale rechten van asielzoekers.

Wat betreft bewaring met het oog op verwijdering moeten de normen qua omstandigheden van de opvang en de kwaliteit van het leven van de in bewaring gestelde personen met de opening van het nieuwe centrum voor administratieve bewaring in 2014 voldoen aan het gemeen recht.

Tot slot wordt de "sanctierichtlijn" niet omgezet naar het op Mayotte toepasselijke recht wat betreft de bepalingen over fraude. Waarschijnlijk moet de toepassing worden uitgesteld.

D- De sociale zekerheid

Het hoofdstuk over de sociale zekerheid over de onderwerpen in punt 1.2.3 zal een geleidelijke aanpassing vergen van de thans op Mayotte geldende regeling.

Op termijn zal die regeling vergelijkbaar zijn met de verplichte regelingen in Frankrijk zelf.

Mede gelet op de wijzigingen die de sociale bescherming op Mayotte zal ondergaan in het kader van de geleidelijke aanpassing aan het gemeen recht lijkt het noodzakelijk de inwerkingtreding van de bestaande voorschriften voor de coördinatie van de sociale zekerheid op Unieniveau (in het bijzonder Verordening (EG) nr. 883/2004 i van het Europees Parlement en de Raad van

29 april 2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels en de toepassingsverordening - Verordening (EG) nr. 987/2009 i van het Europees Parlement en de Raad van

16 september 2009) alsmede het communautair acquis dat rechtstreeks of indirect van invloed is op de stelsels van sociale zekerheid, tot die tijd uit te stellen.

11.2.2.2- Ook op sommige gebieden waarop de gelijkheid van de wetgeving geldt zou een overgangsperiode noodzakelijk kunnen zijn

A- Milieu

Op sommige gebieden zou qua milieu een overgangsperiode noodzakelijk kunnen blijken:

De Milieuwet is sedert 1 januari 2008 van toepassing op Mayotte. Alleen de regels inzake het openbaar onderzoek en de effectbeoordelingen verschillen van het gemeen recht. De aanpassing moet nog voor 2014 een feit zijn. Op de belangrijkste gebieden zullen met ingang van 2014 de Europese normen gelden.

De maatregelen voor de omzetting van de kaderrichtlijn inzake afval voor Mayotte zijn genomen middels beschikking nr. 2010-1579 van 17 december 2010 (Frans Staatsblad (J.O.R.F.) nr. 0293 van 18 december 2010). Mayotte heeft nu al een departementaal plan voor de verwijdering van huishoudelijk en soortgelijk afval, dat in oktober 2010 is goedgekeurd, en dat de prioriteiten aangeeft voor het afvalbeleid. Volgens dit plan worden er vijf illegale stortplaatsen gesloten en wordt er voor het beheer van afval dat als vervanging kan worden gebruikt een organisatie opgezet die vooral stoelt op de bouw van installaties voor de overdracht van afval en op de bouw van de nieuwe opslaginstallatie van Dzoumogné. Binnenkort zal er een bijzonder plan worden voorgesteld voor actie en steun aan gemeenschappen en afvalbeheerders zodat er op de eilanden een gescheiden afvalophaling kan worden opgezet en gevaarlijk en niet-gevaarlijk afval, dat op de eilanden wordt geproduceerd, kan worden hergebruikt.

De twee industriële installaties die onder de richtlijn buitenlandse directe investering en de Sevesorichtlijn zouden kunnen vallen (een energiecentrale en een olie-opslag) zijn nu reeds geklasseerd voor milieubescherming en voor deze installaties gelden dus reeds de bepalingen van de beide richtlijnen.

Voor het zwemwater wordt het op Mayotte toepasselijke recht door middel van beschikking 2011- 1239 van 4 oktober 2011 over het beheer van de kwaliteit van het zwemwater in overeenstemming gebracht met het communautair recht. Voor het meten van de kwaliteit van de lucht, die overigens geen problemen oplevert, zullen netwerken voor de controle op de kwaliteit van de lucht worden opgezet.

De Franse autoriteiten overwegen uitstel van toepassing te vragen voor de richtlijn stedelijk afvalwater omdat er tijd nodig is om de zuiveringsstations aan te passen aan de normen en nieuwe stations te bouwen.

B- Landbouw

Voor de landbouw zouden er afwijkingen van of uitstel van de toepassing van het recht van de

Europese Unie nodig kunnen zijn zodat er wat betreft slachthuizen, dierenwelzijn, identificatie van herkauwers en de verwerking van slachthuisafval installaties kunnen worden aangelegd die aan de normen voldoen. Voor het toepassen van de communautaire regelgeving met ingang van

1 januari 2014 zouden er zware investeringen moeten worden gedaan die de bedrijven op zo korte termijn niet goed aankunnen. Het zou de afzet van plaatselijke producten (rundvlees en eieren), die in volle ontwikkeling is, belemmeren.

C-Visserij

Voor de visserij zouden er aanpassingen en overgangsperiodes gevraagd kunnen worden, vooral voor onderstaande punten:

• beheer van en controle op de visserijvloot zodat nauwkeurig kan worden geëvalueerd in

hoeverre de vloot van Mayotte moet worden geregulariseerd en er doeltreffende mechanismes kunnen worden opgezet voor het controleren van die schepen,

• ontwikkeling van de vangstcapaciteit zodat er een bijkomende vangstcapaciteit kan worden

ingevoerd, vooral voor de kustvisserij, volgens het model van wat voor andere Franse ultraperifere gebieden is gebruikt, gelet op het belang van de visserij voor de economische ontwikkeling van het eiland Mayotte,

• registratie van beroepsvaartuigen, • eventuele beperking van de toegang tot de wateren van Mayotte om redenen van beheer

van de biologische rijkdommen, gelet op de bijdrage van de biologische rijkdommen van de

zee aan het behoud van de plaatselijke economie van het eiland Mayotte en, gezien de

bestaande regelgeving, zouden er niet-discriminerende regelingen kunnen worden getroffen

inzake de toegang tot een deel van de wateren rond Mayotte voor schepen die onder de vlag

van andere lidstaten van de Europese Unie varen, met als doel tot betere randvoorwaarden

voor de diverse visserijpraktijken in de exclusieve economische zone van Mayotte te

komen,

• en organisatie van de markten, zodat de communautaire regelgevingen inzake de

organisatie van de markten, en meer in het bijzonder de regels inzake consumentenvoorlichting, kunnen worden geïntegreerd.

___________________

 
 
 
 

3.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.