Hervorming EU-landbouwbeleid drastisch uitgekleed

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 23 januari 2013, 13:25.
Hervorming EU-landbouwbeleid drastisch uitgekleed
Bron: GroenLinks Europa

De broodnodige hervorming van het Europees landbouwbeleid blijft uit. Christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen hebben voorstellen van de Europese Commissie drastisch uitgekleed. Tot onvrede van Europarlementariër Bas Eickhout stemde de landbouwcommissie tegen voorstellen van de Groenen om grootschaligheid in de landbouw niet langer te belonen en om vergroening te stellen als voorwaarde voor subsidie.

Eickhout: “Grote landbouwbedrijven blijven Europese subsidies ontvangen. Dat is een tegenvaller voor iedereen die gehoopt had dat het landbouwbeleid zou veranderen. Ik sprak de afgelopen maanden veel boeren en burgers gesproken die zich inzetten voor een andere, kleinschaligere en duurzamere landbouw. Die negeert de landbouwcommissie nu volledig.”

Alle verplichte vergroeningseisen, met als sanctie een korting op de basisbetalingen, zijn uit het voorstel gesloopt. Doordat de vergroening overal optioneel gemaakt is, kunnen boeren straks dubbel betaald krijgen. De omgekeerde wereld, aldus Eickhout. “Eerst krijgen boeren een vergoeding om het milieu aan te tasten met intensieve landbouw en daarna krijgen ze een bonus om hun eigen rommel op te ruimen.”

De landbouwsector bereidt zich zo niet voor op toekomstige uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en bodemkwaliteit. Duurzaam gebruik van water en pesticiden zijn richtlijnen die al bestaan in Europese wetgeving, toch haalde de landbouwcommissie zelfs de verwijzing hiernaar uit de voorstellen.

Volgens de landbouwcommissie mogen de EU-landen zelf gaan bepalen welke vergroeningsmaatregelen ze extra belonen. Dat laat volgens Eickhout teveel ruimte over voor 'cherry picking': Landen en boeren krijgen een beloning voor maatregelen die ze toch al uitvoeren, die het minste kosten en geen echte verduurzaming opleveren.