Word lid van de PvdA

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 24 januari 2013, 0:16.
Word lid van de PvdA
Bron: Blog Judith Merkies

Er komt geen correctie op het falende Europese emissiehandelssysteem. De industriecommissie van het Europees Parlement heeft vandaag een voorstel van de Europese Commissie verworpen om voorlopig een pakket uitstootrechten uit de markt van het emissierechtensysteem (ETS) te halen. Deze maatregel zou tot doel hebben de prijs voor het uitstoten van onder meer CO2 te verhogen. Deze prijs is nu zo laag, dat er feitelijk geen impuls is voor bedrijven om minder uit te stoten.

Judith Merkies, PvdA-Europarlementariër voor de PvdA, is teleurgesteld: "Deze ingreep is hard nodig om bedrijven zekerheid te geven dat het menens is met onze klimaatambities. Op dit moment dient het ETS niet zijn doel. De huidige lage CO2-prijs geeft geen impuls aan de industrie om investeringen te doen die de uitstoot verminderen. Sommige bedrijven stellen zelfs investeringen uit omdat ze niet weten of de EU haar eigen emissiehandelsysteem nog wel ondersteunt."

"Als we moeten wachten tot het volledige systeem echt hervormd is, zijn we nog zeker twee jaar verder. Dan wordt het heel erg moeilijk om de industrie opnieuw mee te krijgen in dit handelssysteem. Het aanbod uitstootrechten is nu simpelweg te groot, en als voorlopige oplossing moet een deel van de uitstootrechten van de markt gehaald worden. Dan weet de industrie waar ze aan toe is, en is beter voor het milieu."

Het voorstel is nog niet definitief van tafel: in februari stemt de milieucommissie nog over dit voorstel. In maart geeft het volledige Europees Parlement in Straatsburg haar mening.