Maffiabaas vreest voor reputatie - Hoofdinhoud
Stel je wordt beschuldigd van drugshandel, witwassen en connecties met de Siciliaanse maffia. Dat is als ondernemer niet goed voor je reputatie. Francesco Corallo daagde onlangs Nederland voor de rechter, nadat informatie was uitgelekt over zijn criminele activiteiten. Deze casinobaas op Sint Maarten en Curaçao vreesde voor reputatieschade en eiste zuivering van zijn naam.
In de nacht van 9 oktober 2012 kreeg ik een aantal vertrouwelijke brieven in handen die uit Curaçao waren gelekt. Daaruit bleek dat oud-premier Gerrit Schotte in mei 2011 de Italiaanse overheid had gevraagd om een bewijs van goede reputatie van Corallo. De premier wilde hem waarschijnlijk benoemen tot hoofd van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten. De Italianen lieten echter weten dat Corallo verbonden was met de maffia. Ook bleek dat hij wordt gezocht door Interpol. Diezelfde dag vroeg ik onze regering om opheldering: hier lag het bewijs dat op Curaçao de onderwereld boven was gekomen. Schotte, die in oktober 2010 de eerste premier was geworden van het autonome Curaçao, werd betaald door Corallo, die een belangrijke rol speelde in zijn verkiezingscampagne. In ruil daarvoor leek deze crimineel zeggenschap te krijgen over de Centrale Bank.
Op 11 oktober - twee dagen na mijn verzoek - kreeg de Tweede Kamer een brief van de regering waarin mijn vermoedens over Schotte en Corallo werden bevestigd. De regering Schotte was in september gevallen na aanhoudende geruchten over corruptie en vriendjespolitiek. Ook had Schotte het eiland in grote financiële problemen gestort, onder zijn bewind zijn honderden miljoenen euro's verdwenen. De regering Schotte verdween, maar de financiële onderwereld bleef. Daarmee bleef ook het gevaar dat de eilanden in de toekomst opnieuw in verkeerde handen komen.
Corallo koos voor de aanval. Hij klaagde Nederland aan, in een poging zijn reputatie te redden. Op 31 januari stelde de rechtbank in Den Haag hem echter op alle punten in het ongelijk. De brief van de regering aan de Tweede Kamer was volgens de rechtbank geen verspreiding van verkeerde informatie, maar juist een bevestiging van de foute connecties van Corallo. Waar die op dit moment is, dat weet ik niet. Ik vermoed op Sint Maarten, waar zijn internationale gokimperium is gevestigd. Maar op dat eiland is onvoldoende capaciteit bij de recherche en het Openbaar Ministerie om hem voor de rechter te brengen. Hetzelfde geldt voor Curaçao, waar Schotte na de verkiezingen in oktober opnieuw is gekozen in het parlement.
Sint Maarten en Curaçao zijn autonome landen in het Koninkrijk, maar Nederland is nog steeds verantwoordelijk voor goed bestuur op de eilanden. Het proces van Corallo laat zien dat naming and shaming kan helpen, het is slecht voor de zaken als duidelijk wordt wat deze mensen allemaal uitspoken. Maar nog belangrijker is dat Nederland Sint Maarten en Curaçao helpt bij de opsporing en vervolging van financiële criminelen. We kunnen niet accepteren dat ergens in ons Koninkrijk de onderwereld het voor het zeggen heeft. Daar ligt een mooie taak voor minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De jacht op deze criminelen zou ook onze reputatie ten goede komen.