Schrikbarende cijfers matchfixing bekendgemaakt - Hoofdinhoud
Europol heeft vandaag tijdens een persconferentie schrikbarende cijfers over matchfixing bekendgemaakt. Emine Bozkurt, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, is geschrokken van de schaal waarop matchfixing plaatsvindt. “Dit moet wel een hele duidelijke wake-up call zijn voor alle betrokken partijen”, aldus Bozkurt.
Vanochtend heeft Europol op een persconferentie in Den Haag bekendgemaakt dat in Europa 380 wedstrijden worden onderzocht vanwege mogelijke matchfixing. Deze wedstrijden hebben plaatsgevonden tussen juli 2010 en nu, en hierbij zitten ook EK-, WK- en Champions League-kwalificatiewedstrijden. 425 spelers en officials uit meer dan vijftien landen worden verdacht van betrokkenheid. Emine Bozkurt, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, is geschrokken van de schaal waarop matchfixing plaatsvindt. "Dit moet wel een hele duidelijke wake-up call zijn voor alle betrokken partijen", aldus Bozkurt.
"Matchfixing is wat mij betreft nog steeds onderbelicht als nieuwe vorm van georganiseerde misdaad. Onterecht, want er wordt buitengewoon veel geld verdiend en witgewassen door criminele organisaties. Het gaat om miljoenen euro’s, dat blijkt nu ook uit de cijfers van Europol. Daarbij is matchfixing gelinkt aan andere vormen van grensoverschrijdende criminaliteit, zoals drugs- en mensenhandel" aldus Bozkurt. "September vorig jaar heb ik in de anti-maffiacommissie van het Europees Parlement voorstellen gepresenteerd die matchfixing moeilijker moeten maken. De Europese Commissie heeft deze aanbevelingen in oktober 2012 voor een groot deel overgenomen."
In Nederland begint de ernst volgens Bozkurt nu ook door te dringen. Afgelopen december organiseerde de KNVB een bijeenkomst over matchfixing. De voetbalbond gaf aan geen concrete aanwijzingen te hebben, maar de bond houdt er wel rekening mee dat ook Nederland doelwit is van goksyndicaten. "Het idee dat matchfixing iets is voor Oost-Europese landen, dat het in Nederland zo’n vaart niet zal lopen, is onterecht. Europol heeft het over meer dan vijftien landen, waaronder Duitsland, Finland en Oostenrijk. De sportbonden beseffen goed dat Nederland echt niet buiten schot blijft. Maar zij kunnen het niet alleen opnemen tegen grote, internationale syndicaten. Daarvoor is de hulp van de politiek, politie en justitie hard nodig" zegt Bozkurt.
"Op dit moment wordt er in Nederland een studie uitgevoerd naar matchfixing. Dat is goed, maar dat had al eerder moeten gebeuren. We zijn het studiestadium voorbij, dat blijkt wel. Het is tijd voor regelgeving en handhaving, in Nederland en in Europa, om straks niet achter de feiten aan te lopen."
Gisteren sprak Emine Bozkurt hierover op BNR.