Word lid van de PvdA

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op dinsdag 5 februari 2013, 0:18.

Het aantal mensen in Europa van boven de 60 jaar neemt elk jaar met twee miljoen toe. Momenteel is 18% van de Europese bevolking boven de 65. In 2060 zal dat 30% zijn. De Europese commissie heeft doelen gesteld om deze uitdagingen op innovatieve en slimme manier te benaderen. Woensdag wordt in Straatsburg over het rapport voor gezond ouder worden gestemd. Judith Merkies is woordvoerder.

"Een ouder wordende bevolking is geen bedreiging, het biedt juist nieuwe mogelijkheden - zowel sociaal als economisch. Bedrijven moeten innoveren om gezondheidszorg uit te breiden en aan te passen. Zo kan zorg toegankelijk en betaalbaar gehouden worden", aldus Merkies. "Ook moeten ouderen niet op de tweede rang belanden binnen de arbeidsmarkt. Gezonde, actieve ouderen kunnen de problemen op de arbeidsmarkt die het gevolg zijn van Europa-wijde vergrijzing verzachten."

PvdA-europarlementariër Judith Merkies is geen onbekende op dit onderwerp. Eerder organiseerde ze een conferentie over gezond ouder worden, waar ze twee Eurocommissarissen ontving. Vorig jaar organiseerde Merkies een klimaatcafe over dit onderwerp in Brussel.

Nederland geeft intussen het goede voorbeeld. Vooraanstaand medische onderzoekscentra zijn bezig met toenemende vergrijzing en de gevolgen daarvan. Zo is er o.a. uitgebreid onderzoek naar Alzheimer, diabetes en obesitas. Gegevens worden verzameld via de biobanken, bio-imaging (röntgen, echo, scan e.a. ) en klinisch onderzoek.