Zwakke geluidsnormen auto's schaden volksgezondheid

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 6 februari 2013, 15:13.
Zwakke geluidsnormen auto's schaden volksgezondheid
Bron: Blog Bas Eickhout

GroenLinks wil dat auto's en andere motorvoertuigen stiller worden. Helaas was er geen meerderheid in het Europees Parlement voor de aanscherping van de geluidsnormen. Verkeerslawaai is schadelijk voor de gezondheid, maar toch zijn sinds de jaren negentig de geluidsnormen niet meer aangescherpt. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt het onverantwoord dat de nieuwe wetgeving voor de geluidsnormen voor motorvoertuigen weer ten koste gaat van de gezondheid van Europeanen, vanwege de succesvolle lobby van de auto-industrie.

“Een meerderheid van het Europarlement liet zijn oren weer hangen naar de auto-lobby. Dat is slecht nieuws voor de Europeanen die worden blootgesteld aan verkeerslawaai. Volksgezondheid moet altijd zwaarder wegen dan de belangen van de auto-industrie. Helaas denkt een meerderheid van conservatieven daar anders over”, aldus Eickhout.

Lawaai van auto's kan leiden tot gehoorschade, hart- en vaatziekten, leerproblemen en slaapstoornissen. Geluidsoverlast door verkeer kost jaarlijks 50.000 Europeanen het leven. Ondertussen blijft het verkeer, en daarmee de overlast, toenemen.

Autolobby

De autolobby werkt al jaren het verminderen van het lawaai van auto's tegen, ook tijdens deze onderhandelingen. Zo konden eerder de voorstellen van Porsche om zelfs de bestaande (vijftien jaar oude) geluidsnormen af te zwakken op steun rekenen van het conservatieve deel van het Europarlement.

Binnenkort beginnen de onderhandelingen tussen het Europarlement en de Raad van ministers.