Meteen alarm bij ontspoorde ouder

Met dank overgenomen van B.I. (Brigitte) van der Burg i, gepubliceerd op dinsdag 5 februari 2013.

Vandaag is de motie Van der Burg/Hilkens over het verplicht invoeren van het ouderprotocol op spoedeisende hulpafdelingen, ambulancediensten en huisartsenposten aangenomen door de Tweede Kamer. De staatssecretaris van VWS komt binnenkort met een uitgewerkt plan over hoe het ouderprotocol landelijk ingevoerd gaat worden.

Klik hier om de motie te lezen.

Hieronder kunt u het persbericht lezen:

Meteen alarm bij ontspoorde ouder

Medewerkers van de spoedeisende hulp, ambulance of huisartsenpost moeten direct het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) inschakelen als ze een ontspoorde ouder tegenkomen. Zo kunnen kinderen die het risico lopen mishandeld te worden, sneller worden opgespoord. Dat maakt snellere en tijdige hulpverlening mogelijk.

Brigitte van der Burg, woordvoerder Jeugdzorg van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, heeft vandaag voorgesteld het zogenaamde ‘ouderprotocol’ landelijk verplicht te stellen. Dit is ontwikkeld door het Medisch Centrum Haaglanden en bestaat uit een standaardchecklist die op de spoedeisende hulp door medewerkers snel kan worden ingevuld en nagelopen. Van der Burg: “Is iemand suïcidaal, verslaafd, verward of zelf slachtoffer van huiselijk geweld, dan wordt ook gevraagd of diegene kinderen heeft. Is dat het geval, dan volgt automatisch een melding bij het AMK. In de ziekenhuizen die hier al mee werken, blijkt 95% van de meldingen terecht te zijn. Dat is een uitzonderlijk hoog percentage. Deze aanpak moet dan ook zo snel mogelijk landelijk worden ingevoerd. ”

Het grootste probleem bij kindermishandeling is de gebrekkige zichtbaarheid ervan, stelt Van der Burg: “Kindermishandeling onttrekt zich vaak aan het zicht. En dat terwijl er gemiddeld een kind per schoolklas wordt mishandeld. Het is van het grootste belang om zicht te krijgen op deze problematiek. Want alleen dan kun je vervolgens ook ingrijpen. Mijn voorstel helpt om kinderen in nood in beeld te krijgen. Zo verdwijnen ze niet van de radar en kan er hulp worden georganiseerd.”

Van der Burg deed haar voorstel vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de aanpak van kindermishandeling. Haar voorstel kreeg de steun van een meerderheid.