EP wil koersvast Economisch bestuur in EU - Hoofdinhoud
Om duurzame economische groei te bereiken moeten we in alle lidstaten de overheidsbegroting op orde brengen en structurele hervormingen doorvoeren om de economie weer gezond en concurrerend te maken. De Europese lidstaten moeten vasthouden aan de ingezette koers, maar wel meer doen om (jeugd)werkeloosheid te bestrijden en de interne markt te bevorderen. Dat is de boodschap van het Europees Parlement over de jaarlijkse groeianalyse van de Europese Commissie.
Ieder jaar in november blikt de Europese Commissie vooruit op de sociaal-economische ontwikkelingen en uitdagingen voor het komende jaar. Over deze groeianalyse werd in het EP een verhitte discussie gevoerd. In de groeianalyse staat een feitelijke analyse van de Europese economie centraal, maar de Portugese sociaal-democratische rapporteur dreigde er vooral een (links gekleurd) politiek statement van te maken. Dat was voor onze EVP-fractie onacceptabel, en gelukkig hebben we een meerderheid van het EP achter onze visie gekregen. We moeten juist de regeringen in landen als Ierland, Portugal, Spanje en Griekenland aanmoedigen door te gaan op de pijnlijke maar noodzakelijke weg van hervormingen, en hen steun geven waar nodig om plannen uit te voeren en de enorme werkeloosheid te bestrijden.
In de afgelopen weken ontstond in het Europees Parlement een discussie over de vraag of 'het roer om moet'. Groei en meer investeringen zijn daarbij de 'toverwoorden' en daarmee zouden pijnlijke maatregelen om onze begroting op orde te brengen voorkomen kunnen worden, met het risico dat noodzakelijke hervormingen om de concurrentiekracht van de economie te versterken en inefficiente overheidsdiensten te hervormen in de ijskast belanden. Wat onze EVP-fractie betreft is deze analyse te eenzijdig en bovendien zouden we voorbij gaan aan de eerste positieve signalen, zoals terugloop van staatsschuld, lagere rentes op staatsobligaties en betere exportcijfers. Ierland staat er het best voor en kan in de loop van dit jaar weer zonder noodsteun. We zijn er nog lang niet, maar een eenvoudig recept bestaat niet en we komen alleen duurzaam uit de crisis als we de problemen bij de wortel aanpakken.
Wat het CDA en onze EVP-fractie betreft blijven we inzetten op duurzame economische groei. Groeien kan alleen op een stevig fundament van gezonde overheidsfinanciën en een concurrerende economie. Wij willen ons sociale model voor de toekomst zeker stellen en daarvoor moet de verdiencapaciteit van onze economie omhoog.
We moeten daarom blijven vasthouden aan de ingezette koers. De Europese Commissie heeft een sterkere rol gekregen als begrotingsautoriteit en ook ligt er veel meer nadruk op het doorvoeren van structurele hervormingen om de concurrentiekracht van de lidstaten terug op peil te brengen. Dit economisch bestuur wordt soms onterecht weggezet als te rigide, terwijl er wel degelijk voldoende flexibiliteit inzit om rekening te houden met economische tegenvallers en uitzonderlijke omstandigheden. Dat neemt niet weg dat we allemaal - ook Nederland - ons steentje moeten bijdragen.