Druk op Soedan blijft noodzakelijk

Met dank overgenomen van M.E. (Marit) Maij i, gepubliceerd op maandag 11 februari 2013, 14:01.

Foto Flickr / European External Action Service

Nederland en de Europese Unie gaan de Soedanese overheid aanspreken op de infame sluiting en muilkorving van maatschappelijke organisaties. Dat hebben de ministers Timmermans en Ploumen toegezegd na Kamervragen die mijn collega’s Désirée Bonis, Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) en ik stelden.

Het sluiten en inperken van de vrijheid van maatschappelijke organisaties door de Soedanese overheid vormt een ernstige belemmering voor het opstellen van een nieuwe grondwet. Terwijl die grondwet juist het doel heeft de eenheid en saamhorigheid in het decennia lange door burgeroorlog verscheurde land te herstellen. Naast de nu ingezette koers tegen maatschappelijke organisaties zijn in Soedan ook nog steeds diverse noodtoestandwetten van kracht, die de veiligheidsdiensten veel vrijheid en macht geven. Media worden aan banden gelegd.

Het goede nieuws is dat de nationale mensenrechten commissie (NCHR) aan de bel heeft getrokken en het sluiten en muilkorven van een aantal maatschappelijke organisaties heeft veroordeeld. Deze commissie is namelijk, na veel vijven en zessen, door de Soedanese president zelf ingesteld. In januari van 2012 benoemde president Al-Bashir 15 leden van de NCHR. Mensenrechtenorganisaties hebben twijfels geuit over de objectiviteit en onafhankelijkheid van de commissie. Met stevige uitspraken die gedaan zijn over het sluiten van maatschappelijke organisaties en de volgens de NCHR daarmee gepaard gaande opmerking dat het de afspraken uit de tijdelijke grondwet van 2005 schendt, heeft de NHCR zich behoorlijk onafhankelijk opgesteld.

Maar dat is wel een beetje het enige goede nieuws op dit front. Berichten van Amnesty International, Human Rights Watch en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn onverminderd zorgelijk als het gaat om de humanitaire situatie in Soedan. De mensenrechten situatie is slecht en de humanitaire situatie van bevolkingsgroepen in de diverse conflictgebieden in het land is zeer zorgwekkend. Veel hulp kan de bevolking die daar behoefte aan heeft niet of nauwelijks bereiken.

Daarom is het zo van eminent belang dat maatschappelijke organisaties uit Soedan zelf op kunnen staan en zich kunnen blijven organiseren. De Partij van de Arbeid zal de bewindspersonen blijven volgen op dit dossier en wil graag weten hoe de gesprekken van Nederland met de Soedanese autoriteiten zijn verlopen.

Nederland is al jaren actief in Soedan en steunt de gesloten organisaties zo goed mogelijk, aldus de ministers. Deze organisaties moeten Nederland en de EU blijven steunen en tegelijkertijd zal het regime aangesproken moeten worden op het schenden van de eigen afspraken. Soedan is een potentieel zeer rijk land, waar echter een groot deel van de bevolking in humanitaire nood verkeert en ontwikkeling door conflict wordt belemmerd.