AANVAL OP CAMP LIBERTY

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op maandag 11 februari 2013, 16:09.

Dit weekend werd bekend dat de Iraanse ballingen in Camp Liberty in Irak zijn aangevallen. Bij de aanval vielen zeker vijf doden en tientallen gewonden. Het is nog onbekend wie de aanval heeft uitgevoerd. De Iraanse ballingen staan al jaren onder grote druk in Irak. In het verleden hebben vaker aanvallen op hun kamp plaatsgevonden. Het is daarom heel belangrijk dat er haast wordt gemaakt met het verlenen van de vluchtelingenstatus aan de Iraanse ballingen zodat zij het land uit kunnen. Ik heb de minister hier vragen over gesteld:

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘Attack on Iranian dissident camp in Iraq kills five’? 1) 2. Kunt u bevestigen dat bij de in het artikel genoemde aanval op Camp Liberty ten minste vijf Iraanse ballingen werden gedood en tientallen gewonden vielen? Indien neen, wat zijn dan de feiten? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 3. 
    Welke informatie heeft u over de daders van deze aanval?
  • 4. 
    Deelt u de mening dat het noodzakelijk is dat er een onafhankelijk onderzoek hiernaar wordt gedaan en dat de verantwoordelijken voor dit bloedbad gerechtelijk worden vervolgd? Indien ja, bent u bereid hier op aan te dringen?
  • 5. 
    Deelt u mijn opvatting dat door deze aanval en eerdere aanvallen op de Iraanse ballingen in Irak haast geboden is met betrekking tot het vaststellen van de vluchtelingenstatus van de Iraanse ballingen? Indien neen, waarom niet?
  • 6. 
    Bent u bereid bij de Verenigde Naties aan te dringen op versnelling van de procedures tot het vaststellen van de vluchtelingenstatus van de Iraanse ballingen? Indien neen, waarom niet?

Bron:

  • 1. 
    Attack on Iranian dissident camp in Iraq kills five, http://mobile.reuters.com/article/worldNews/idUSBRE91802820130209?irpc=932, 9 februari 2013.