EU zal Nederland niet dwingen tot privatisering water

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) MerkiesĀ i, gepubliceerd op maandag 18 februari 2013, 0:36.
EU zal Nederland niet dwingen tot privatisering water
Bron: Blog Judith Merkies

In een uitzending van Nieuwsuur afgelopen zaterdag werd gesuggereerd dat de Europese Unie Nederland ertoe kan dwingen haar watervoorziening te privatiseren. Dat is onwaar en misleidend. De enige die gaat over het water als publieke voorziening, is Nederland zelf.

Staten kunnen beslissen wat de voorzieningen zijn die ze willen uitvoeren in het algemene publieke belang, zoals gezondheidszorg, openbaar transport en ook watervoorziening. Op deze voorzieningen zijn de Europese interne marktregels weliswaar van toepassing, maar met speciale uitzonderingen. Nederland heeft in de drinkwaterwet de watervoorziening als dienst van algemeen economisch belang aangewezen.

Eigendom van drinkwaterbedrijven kan, volgens de drinkwaterwet, alleen in handen zijn van publieke aandeelhouders, zoals provincies of gemeenten. Ook transparantie is gegarandeerd, want de prijs van - en de controle op water is bij wet vastgelegd. Hierdoor heeft en houdt iedereen in ons land toegang tot betaalbaar en uitstekend kraanwater.

Nieuwsuur meldde zaterdag dat eurocommissaris Barnier deze structuur een halt zou willen toeroepen, zodat grote buitenlandse drinkwaterbedrijven voortaan aan de knoppen van onze watervoorziening konden zitten. Dat is onjuist. Nederland blijft beslissen over haar eigen water.

Foto: http://www.sxc.hu/photo/1342140