Milieucommissie EP stemt in met correctie emissiehandelssysteem

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op dinsdag 19 februari 2013, 0:35.
Milieucommissie EP stemt in met correctie emissiehandelssysteem
Bron: Blog Judith Merkies

Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, is opgelucht dat de milieucommissie van het Europees Parlement een correctie op het falende Europese emissiehandelssysteem (ETS) ondersteunt. "Nu ingrijpen is erg belangrijk om zekerheid te geven aan bedrijven en te tonen dat we nog steeds ambitieus zijn op het vlak van klimaatbeleid."

Na het wegstemmen van dit voorstel door de industriecommissie enkele weken geleden, ondersteunde vandaag de belangrijkste commissie op dit onderwerp, de milieucommissie, het voorstel van de Europese Commissie om een pakket uitstootrechten uit het emissiehandelssysteem te halen (de CO2-markt). Deze maatregel heeft tot doel de prijs van onder meer CO2-uitstoot te verhogen. Deze prijs is op dit moment zo laag dat er feitelijk geen financiële impuls is voor bedrijven om investeringen te doen die de uitstoot verminderen.

Judith Merkies: "Dit is een goede stap, maar in april moet de plenaire vergadering van het Europees Parlement ook nog stemmen over dit voorstel. Het is nog maar zeer de vraag of daar ook een meerderheid voor dit voorstel te vinden is. Instemming door het Europees Parlement is echter hard nodig om het beschadigde vertrouwen in het emissiehandelssysteem als een van de belangrijkste instrumenten van het Europese klimaatbeleid te bevestigen."

"Als we moeten wachten tot het volledige systeem echt hervormd is, zijn we nog zeker twee jaar verder. Dan wordt het erg moeilijk om de industrie opnieuw mee te krijgen in dit handelssysteem. Het aanbod uitstootrechten is nu simpelweg te groot. Als voorlopige oplossing moet een deel van de uitstootrechten van de markt worden gehaald. Dan weet de industrie waar ze aan toe is en het bevordert innovatieve productiemethoden die minder energie kosten. En dat is goed voor het milieu" aldus Judith Merkies.

Afbeelding: http://www.sxc.hu/browse.phtml?f=download&id=1087644