GroenLinks steunt akkoord over Europees economisch bestuur

Met dank overgenomen van B. (Bas) Eickhout i, gepubliceerd op woensdag 20 februari 2013, 12:10.
GroenLinks steunt akkoord over Europees economisch bestuur
Bron: GroenLinks Europa

Na een jaar onderhandelen bereikten Europese ministers en het Europees Parlement woensdag een akkoord over betere Europese afstemming van begrotingen en hervormingen. Ook komen er betere afspraken over de voorwaarden voor financiële steun aan landen in nood. GroenLinks steunt het akkoord over de twee stukken wetgeving die beter bekend staan als het two pack.

“Zo maken we de eurozone weer een stukje sterker”, reageert Eickhout. “Deze begrotingsregels hebben meer oog voor de lange termijn. We moeten ons niet blindstaren op de beruchte drieprocentsnorm, maar economieën tijdig toekomstbestendig maken.”

Two pack

Het two pack vraagt van eurolanden om hun begroting en economie beter op hun houdbaarheid te toetsen. De Europese Commissie onderzoekt de effecten van begrotings- en hervormingsplannen voordat landen daarover besluiten. Daarmee kunnen houdbaarheidsproblemen tijdig worden gesignaleerd en kunnen de plannen waar nodig worden bijgesteld.

Euro-obligaties

Het Europees Parlement had stappen in de richting van gezamenlijke schuldfinanciering met euro-obligaties en een Europees schuldenaflossingsfonds als belangrijke eisen in de onderhandelingen over nieuwe regels voor controle op begrotingen en hervormingen. Die eis is niet ingewilligd, maar in ruil voor steun aan het akkoord gaat de Europese Commissie wel proberen de discussie daarover nieuw leven in te blazen. Daartoe wordt een expertgroep opgericht en komt de Commissie mogelijk met nieuwe voorstellen.

Eickhout: “Die uitkomst is teleurstellend. Het verlichten van de nog altijd torenhoge schuldenlast in veel eurolanden kan de Europese economie een nieuwe impuls geven. De lidstaten durven het helaas niet aan om het beste uit Europese samenwerking naar boven te halen.”

GroenLinks is hoopvol over nieuwe afspraken voor de landen die nu en eventueel in de toekomst gebruik maken van het Europese noodfonds (ESM). Bij Griekenland, Portugal en Ierland is destijds veel fout gegaan. De bezuinigingen hebben de economie lamgelegd en hadden weinig oog voor een eerlijke verdeling van de pijn.

“Deze deal maakt de weg vrij om de hervormingsprogramma's voor crisislanden als Griekenland en Portugal opnieuw onder de loep te nemen”, stelt Eickhout. In de aangenomen wetgeving staat onder meer dat fundamentele voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs ook in financiële nood buiten schot moeten blijven. “De EU is enig reparatiewerk verschuldigd aan de crisislanden.”