D66: “Geef Iraanse bevolking weer toegang tot medicijnen”

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op vrijdag 22 februari 2013, 2:14.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat Europese sancties tegen Iran niet langer de toegang voor Iraniërs tot essentiële medicijnen blokkeren. Sancties tegen het Iraanse kernprogramma zorgen er nu voor dat medicijnen voor de behandeling van kankerpatiënten, maar ook simpele bloedverdunners het land niet, of slechts in beperkte mate binnenkomen. Schaake: “Stevige sancties zijn alleen te rechtvaardigen als het Iraanse regime hard wordt getroffen en niet het volk. Gewone Iranïers worden dagelijks al geconfronteerd met repressie en schendingen van rechten en vrijheden, de economische leefomstandigheden zijn erbarmelijk. De EU moet de bevolking juist meer steunen, in plaats van hun leven te bemoeilijken.” In schriftelijke vragen aan EU-buitenlandchef Catherine Ashton vraagt de D66-er vandaag om actie.

Onafhankelijkheid

Schaake wijst erop dat Europese onafhankelijkheid en bewegingsruimte ten opzichte van Iran onder druk van Amerikaanse sancties worden beperkt. Europese financiële instellingen of bedrijven met een vestiging of bedrijfsactiviteiten in de Verenigde Staten dienen de strengere Amerikaanse sancties te respecteren om hun activiteiten te continueren of een grote boete te ontlopen. Schaake: “Zelfs de verenigbaarheid van transacties door de Europese Centrale Bank met Amerikaanse sancties wordt in twijfel getrokken. Daar verzet ik me in gesprekken met Amerikaanse diplomaten tegen. De beperkte toegang tot medicijnen is een ander ongewenst neveneffect. De EU moet aan de zijde van de bevolking blijven staan, want alleen zij kan uiteindelijk voor een vrijer en minder dreigend Iran zorgen.

Dialoog

Volgens de D66-er is de EU de afgelopen jaren onder ferme politieke druk vanuit Washington steeds verder opgeschoven richting de Amerikaanse opstelling ten opzichte van Iran. Schaake: “In tegenstelling tot de Verenigde Staten heeft de EU nog steeds directe relaties met het Iraanse regime, zo blijft een dialoog over het Iraanse kernprogramma en mensenrechtenschendingen mogelijk. Wij hebben lange tijd niet meegewerkt aan de Iraanse politiek van zelfisolatie. Zolang er ruimte is voor dialoog kan er over oplossingen worden gesproken. Nu worden we een andere richting in gedwongen. We moeten wegblijven van de onvermijdelijkheid van een militaire confrontatie.”

Op 26 februari a.s. beginnen in de Kazachstaanse hoofdstad Almaty opnieuw gesprekken tussen de E3+3 (Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Rusland, China en de Verenigde Staten), onder leiding van Catherine Ashton, en Teheran over het Iraanse kernprogramma.