Schriftelijke vragen over adoptie uit Ethiopië

Met dank overgenomen van I.S.H. (Ingrid) de Caluwé i, gepubliceerd op dinsdag 26 februari 2013.

Samen met mijn collega Foort van Oosten heb ik de onderstaande vragen gesteld over adoptie uit Ethiopië aan de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Staatssecretaris van Veiligheid & Justitie.

  • 1. 
    Zijn de bewindslieden op de hoogte van de uitzending van Brandpunt van 24 februari 2013 over misstanden bij adopties van kinderen uit Ethiopië al dan niet door tussenkomst van Wereldkinderen, alsmede berichtgeving in de Volkskrant van heden met als kop "Nederland telt vele Betty's".
  • 2. 
    Zijn de bewindspersonen op de hoogte van het feit dat Wereldkinderen onderdeel uitmaakt van de alliantie Together4Change, die in 2010 ruim 52 miljoen euro aan MFS-II gelden heeft ontvangen, waarmee Wereldkinderen in o.a. Ethiopië projecten voor kinderrechten en kinderwelzijn uitvoert?
  • 3. 
    Is het mogelijk dat de adopties via Wereldkinderen, waar in Brandpunt aan werd gerefereerd, uit deze MFS-II gelden zijn gefinancierd? Zo ja, waarom wordt ervoor gekozen om adoptieactiviteiten met gelden bestemd voor ontwikkelingshulp te ondersteunen? Wat is de specifieke ontwikkelingsrelevantie?
  • 4. 
    In hoeverre worden de overige Nederlandse adoptievergunninghouders - deels - vanuit overheidsgelden gefinancierd al dan niet via middelen bestemd voor ontwikkelingssamenwerking? Kan - en is - ook sprake (zijn) van indirecte ondersteuning van betreffende adoptieorganisaties door ondersteuning met ontwikkelingsgelden van aan de organisaties gelieerde ontwikkelingsorganisaties cq. programma's?
  • 5. 
    Geeft voornoemde uitzending de bewindspersonen aanleiding acties te ondernemen terzake (lopende) adoptieprocedures uit Ethiopië? Zo ja, welke maatregelen zullen genomen worden?
  • 6. 
    In hoeverre zijn adoptieorganisaties strafbaar cq. vervolgbaar naar Nederlands recht indien zou worden vastgesteld dat adoptieprocedures niet conform de regelgeving zouden zijn verlopen?
  • 7. 
    Wat zijn de gevolgen - naar familierecht en internationaal privaatrecht - voor geadopteerde kinderen nadat is vastgesteld dat een adoptieprocedure met misstanden zou zijn omgeven en het betrokken kind onvrijwillig zou zijn afgestaan? Houdt een adoptie dan stand?
  • 8. 
    Tenslotte, in de Volkskrant van heden wordt verwezen naar een woordvoerder van het ministerie van Justitie die zou hebben aangegeven dat het nagenoeg uitgesloten is dat adopties na 2010 zonder medeweten van biologische ouders tot stand zijn gekomen. Wordt dit door de Staatssecretaris onderschreven? Hoe wordt bovendien gecontroleerd dat biologische ouders inderdaad dood zijn, indien dit in een adoptieprocedure zou worden opgeworpen?