Kleinschalige energieopwekking eindelijk op de Europese agenda

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 6 maart 2013, 0:35.
Kleinschalige energieopwekking eindelijk op de Europese agenda
Bron: Blog Judith Merkies

Gisteren werd eindelijk een belangrijke stap gezet in het Europese energiebeleid. De Industriecommissie van het Europees Parlement heeft op mijn initiatief besloten een resolutie te schrijven over kleinschalige energieopwekking. Deze resolutie zal de Europese Commissie aansporen actie te ondernemen om kleinschalige energieopwekking te stimuleren. Wat zijn de mogelijkheden van kleinschalige energieopwekking in de Europese Unie? Wat zijn de barrières die het grootschalig gebruik van zonnepanelen, windmolens, warmtepompen bij mensen thuis tegenhouden? En welke rol kan de Commissie hierin spelen? Ik ga de volgende weken druk aan de slag om op deze vragen een antwoord te vinden. Graag nodig ik iedereen uit om met mij mee te denken!

De Europese visie op toekomstig energiebeleid was er tot nu toe een van groter, imposanter en efficiënter. Vroeger ging het over kolencentrales, daarna over grote nucleaire centrales, vandaag focussen we op grote windmolenparken. Ik heb verschillende keren de Europese Commissaris Oettinger gevraagd naar een strategie rond kleinschalige energievoorziening, maar tevergeefs. De Duitse Commissaris voor Energie verklaarde enkele maanden geleden zelfs dat Duitsland te veel zonnepanelen heeft. Dus heb ik zelf het heft in handen genomen met het initiatief voor een parlementaire resolutie.

Waarom is die kleinschalige energie zo belangrijk? Microgeneratoren maken veelal gebruik van hernieuwbare bronnen, zoals zon en wind, en zijn dus milieuvriendelijk. Doordat de energie dicht bij huis opgewekt wordt, gaat weinig verloren door transport. Bovendien ondervindt de consument ook directe voordelen, want hij of zij wordt minder afhankelijk van grote energiebedrijven. Mensen besparen niet alleen geld, maar kunnen zelfs geld bijverdienen door energie te verkopen aan het energienetwerk of aan hun eigen klanten. Tenslotte kunnen deelnemers op deze manier actief en bewust bijdragen aan oplossingen voor het klimaatprobleem.

Kleinschalige energie kan dus een oplossing zijn voor zowel energiearmoede als voor klimaatopwarming. Hoewel lokaal al veel initiatieven opborrelen, kan gepast beleid nog veel meer mensen motiveren om zelf energie op te wekken. Nationaal moeten vooral fiscale en praktische bezwaren uit de weg geruimd worden. Het kabinet heeft met de voorgestelde wijzigingen van de energiewet laten zien dat het de goede richting op gaat.

Maar ook op Europees niveau is er actie nodig. Als landen zich aan dezelfde regels moeten houden, werkt dat grote verschillen weg en verhindert het problemen in grensgebieden. Bovendien kan een duidelijk strategie voor kleinschalige hernieuwbare energie aansluiten bij de 2020 strategie. Zo niet, dan dreigen veel lidstaten (waaronder Nederland) hun doelen op het gebied van hernieuwbare energie niet te halen.

Laat het duidelijk zijn: de oplossing voor de vele energie-uitdagingen die voor ons staan, liggen niet in één specifieke techniek of methode. Het rapport over de 'Energy Roadmap 2050', waarover volgende week gestemd wordt in Straatsburg, toont duidelijk de verscheidenheid aan oplossingen aan. Kleinschalige energieopwekking is voor mij echter zonder twijfel een belangrijke stuk van de puzzel, die het Europese energiebeleid vandaag is. En daar is nog veel te weinig aandacht voor. Ik ga dan ook gestaag aan de slag.

Opmerkingen of ideeën? Aarzel niet contact met me op te nemen door een comment achter te laten, of stuur een mail!

Photo: http://www.sxc.hu/photo/1364625