Word lid van de PvdA

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op dinsdag 12 maart 2013, 0:17.

Informatie rondom drinkwater dreigt te vertroebelen. Vandaag stemde de plenaire zitting van het Europees Parlement over bescherming van consumenten tegen radioactive stoffen in water. Het Europees Parlement bepaalt zaken die met drinkwater te maken hebben, maar de Commissie wil deze verantwoordelijkheid weghalen. In de voorstellen worden radioactieve stoffen verplaatst naar het Euratomverdrag om zo uniformiteit met andere wetgeving rond radioactiviteit te garanderen.

"De Commissie zet hier het Parlement buitenspel", zegt Judith Merkies, woordvoerder op dit onderwerp namens de PvdA in het Europees parlement. "Omdat deze richtlijn binnen de werkingssfeer valt van het Euratomverdrag, heeft het Europees Parlement hierin geen echte rol. Het kan een advies geven maar de beslissing ligt uiteindelijk bij de raad. Het Parlement kan als gekozen instanties de burger dus niet beschermen."

Ook moet de consument voldoende geïnformeerd worden over de kwaliteit van zijn of haar drinkwater. "De lidstaten moeten ervoor zorgen dat consumenten steeds over adequate en actuele informatie beschikken over drinkwater. Als er te hoge waarden van radioactieve stoffen worden aangetroffen moet onmiddellijk ingegrepen worden."