Jongerendebat over vrouwenrechten #GenderMPI - Hoofdinhoud
Afgelopen vrijdag vierde het Gender Meerpartijen Initiatief van de Tweede Kamer Internationale Vrouwendag met een debat tussen jongeren. Onder leiding van Kirsten van den Hul, UN Women’s representative 2011, ging een aantal leden van diverse politieke jongerenorganisaties in discussie met elkaar, maar ook met de Kamerleden Marit Maij (PvdA), Sjoerd Sjoerdsma (D66) en met mijzelf. Mooi om te zien hoe de jongeren (soms net uit bed gebeld, omdat ze iemand moesten vervangen in het debat) vól de discussie aan gingen met ons en met elkaar om de rest van hun gelijk te overtuigen. Na pittige discussierondes, waarbij de jongeren ook zonder moeite stellingen durfden te verdedigen waar ze zelf absoluut niet achter stonden, werden twee winnaars aangewezen: Sophie Schellens van de Jonge Democraten en Stephan Meijers van Perspectief (CU). Ze kregen een mooie prijs: ze mogen aan tafel zitten bij gesprekken met het ministerie van Buitenlandse Zaken over doelen voor gender na 2015.
De positie van vrouwen en meisjes is de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest. Denk aan de recente verkrachtingszaak in India en de aanrandingen van Egyptische vrouwen die op het Tahrirplein aan het demonstreren waren voor meer rechten. Basisrechten voor vrouwen zijn in veel landen lang niet zo gewoon als ze voor ons in Nederland zijn. Nog dagelijks worden er hele jonge meisjes uitgehuwelijkt, zijn er landen waar vrouwen nauwelijks kans hebben om politiek actief te zijn en zijn er regio’s waar vrouwen niet de deur uit mogen zonder dat er een man bij is.
In de zomer van 2012 hebben negen politieke partijen (CDA, Christen Unie, D66, GroenLinks, PvdA, PvdD, SP, 50plus en VVD) hun handtekening gezet onder een breed gedragen initiatief waarin wij aangeven pal te staan achter dappere vrouwen en meisjes die zich elke dag inzetten voor gelijke rechten en kansen. Met de deelnemers van het Gender Meerpartijen Initiatief hebben wij afgesproken dat, waar wij de mogelijkheden zien, we ons binnen het ontwikkelingsbeleid zullen inzetten voor die rechten van meisjes en vrouwen. Dit doen we niet alleen in ons beleid, maar óók door aandacht te besteden aan de bewustwording over dit onderwerp. Nederland geloofd in vrouwen die knokken voor economische ontwikkeling en zelfstandigheid en daarom vinden wij ook: ‘the global needs the other 51%.’