Energie Roadmap 2050: nog een lange weg te gaan

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 14 maart 2013, 0:35.
Energie Roadmap 2050: nog een lange weg te gaan
Bron: Blog Judith Merkies

Vandaag stemde het Europees Parlement over de Energy Roadmap 2050, een rapport dat de grote lijnen van het Europese energiebeleid tussen nu en 2050 schetst. "Het rapport geeft een goed overzicht van alle mogelijke opties, maar maakt wat mij betreft te weinig duidelijke keuzes. Ik zou graag willen dat het Europees Parlement zich meer inzet voor een volledig hernieuwbaar energiemodel", aldus Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens de PvdA.

Het rapport onderschrijft ondermeer de doelstelling van de Europese Commissie om in 2050 de uitstoot van broeikasgassen met 80 tot 95% te beperken. Zo staat er onder andere in het rapport dat er structurele aanpassingen in het emissiehandelssysteem nodig zijn, om het systeem te verbeteren en opnieuw investeringszekerheid te geven aan bedrijven. Op dit moment is de prijs van het uitstoten van broeikasgassen zo laag, dat er voor de industrie nauwelijks tot geen impulsen zijn om te investeren in nieuwe, innovatieve productiemogelijkheden.

Daarnaast wordt in het rapport ook het opvangen en opslaan van CO2 - het zogenaamde Carbon Capture Storage - aangemoedigd. “Dit is een technologie die heel veel geld kost en ons ons afhankelijk houdt van fossiele energiebronnen. Er zou juist een duurzame oplossing moeten komen, waarbij gestreefd wordt naar 100% hernieuwbare energie in 2050. Hiervoor is het van belang dat de Europese Commissie snel met bindende doelstellingen komt omtrent energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en CO2-uitstoot. Deze ambities ontbreken echter in het rapport, waardoor het meer lijkt op een catalogus aan mogelijkheden dan een ambitieus plan.”

Dankzij Judith Merkies staat in het rapport wel expliciet vermeld dat kleinschalige energieopwekking belangrijk wordt in de toekomst. "Deze optie wordt nog teveel over het hoofd gezien. Er zijn veel voordelen te behalen uit het opwekken van energie door mensen thuis, bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen."

Vorige week is bekend gemaakt dat Judith Merkies, in naam van het Europees Parlement, een resolutie zal schrijven over de mogelijkheden die de zogenaamde microgeneratie kan bieden.