Duitse groene stroom mag Nederlandse energievoorziening niet hinderen - Hoofdinhoud
PvdA-Europarlementariër Judith Merkies heeft vragen gesteld aan de Europese Commissie over de grensoverschrijdende effecten van het Duitse energiebeleid. Dit naar aanleiding van verontrustende berichten van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) afgelopen donderdag. "De Autoriteit Consument en Markt stelt expliciet dat de integratie van één Europese energiemarkt voltooid moet worden, om nationaal verstorende interventies in de energiemarkt te beëindigen. Het is nu aan de Commissie om hiermee snel en adequaat aan de slag te gaan" aldus Merkies, schaduwrapporteur voor de sociaaldemocraten op het rapport van de interne energiemarkt.
Door het Duitse stimuleringsmechanisme voor duurzame energieopwekking (waarbij mensen voor hun opgewekte stroom een vaste prijs krijgen), worden mensen aangezet om zoveel mogelijk energie te produceren en op het net te zetten. Dit zorgt voor een surplus van energie die voor zeer lage prijzen geëxporteerd wordt naar onder andere Nederland. "Op zichzelf is het uiteraard erg goed dat Duitsland echt werk maakt van duurzame energie. Maar dat moet wel eerlijk gebeuren: Duitse groene stroom mag niet goedkoper zijn dan Nederlandse stroom omdat er meer overheidssubsidie op zit" stelt Merkies.
Nederlandse centrales kunnen niet concurreren met de lage Duitse prijzen en moeten daardoor stilgelegd worden. Bovendien verdwijnt de prikkel om te investeren in nieuwe, duurzame elektriciteitscentrales in Nederland. Dit zorgt voor problemen als de zon even niet schijnt of het even niet waait. Dan moeten stilgelegde centrales plots weer opgestart worden, wat tijd en geld kost. Op termijn dreigt zo zelfs een tekort aan eigen centrales te ontstaan. "Europese energiemarkten zijn zeer sterk met elkaar verbonden. Het is nu van belang om verder te bouwen aan één Europese energiemarkt. Dat wil niet zeggen dat iedereen hetzelfde energiebeleid moet voeren. Maar wel dat er goede afspraken worden gemaakt over nationale subsidies, zodat landen in Europa niet langer elkaars energiemarkten verstoren."
Merkies: "Daarnaast is een goed werkende markt voor CO2-rechten van belang om juiste investeringsprikkels voor duurzame energie te voorzien. Daarom stemt het Europees Parlement over twee weken over het uit de markt halen van een aantal rechten ('backloading') om de CO2 prijs weer te verhogen."
-------------
Schriftelijke vragen Duitse stroom
Op donderdag 4 april 2013 stelde de nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een rondetafelgesprek over het Duitse energiebeleid in de Tweede Kamer dat het Duitse stimuleringsmechanisme voor duurzame energie-opwekking leidt tot een ontwrichting van de Nederlandse energiemarkt. Dit gebeurt volgens ACM op drie manieren:
-
-De export van het surplus aan Duitse stroom leidt het tot verstoring van prikkels voor nieuwe investeringen in gascentrales
-
-De hoge invoeding van (variabele) wind-en zonne-energie leidt tot schommelingen in de procutie van elektriciteit als plotseling wind en/of zon afnemen. Hierdoor kan leveringszekerheid in het gedrang komen.
-
-Voor de sterke verplaatsing van elektriciteitsproductie in Duitsland van het Noorden naar het Zuiden wordt ondermeer gebruik gemaakt van het Nederlandse hoogspanningsnet. Dit legt beslag op de beschikbare interconnectiecapaciteit en verkleint de mogelijkheid voor import en export naar en vanuit de Nederlandse markt.
Als oplossing stelt ACM ondermeer voor de Europese marktintegratie zo snel mogelijk te voltooien. In de Communicatie rond de Interne Energiemarkt van de Europese Commissie (voorgesteld op 15 november 2012) onderschrijft de Europese Commissie het belang van een geïntegreerde Europese energiemarkt en wordt een resem concrete acties opgelijst om dit te ondersteunen. De Commissie zal ondermeer richtsnoeren uitwerken inzake steunregelingen voor hernieuwbare energie en hervorming van die regelingen. Dit moet leiden tot samenhangende regelingen die hernieuwbare energie integreren over de grenzen van de lidstaten heen.
-
-Wat is volgens de Europese Commissie het effect van het Duitse stimuleringssysteem voor duurzame energie op de energiemarkt van Nederland en andere Europese lidstaten? Vindt de Europese Commissie dat het Duitse stimuleringssysteem voor duurzame energie de Europese markt verstoort en een effect heeft concurrentiepositie van energieleveranciers in andere landen?
-
-Zal de Europese mededingingsautoriteit stappen ondernemen tegen een mogelijk verstorend marktbeleid van de Duitse overheid?
-
-Neemt de Europese Commissie de recente nieuwsfeiten in achting bij het opstellen van de richtlijnen inzake steunregelingen voor hernieuwbare energie en hervorming van die regelingen (Internal Energy Market, COM(2012) 663, pagina 16)?
Photo: http://www.sxc.hu/photo/1364625