Sargentini blogt vanuit Zuid-Afrika en Zimbabwe - Hoofdinhoud
GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini hield tijdens haar werkbezoek aan Zuid-Afrika en Zimbabwe een weblog bij. Ze schreef onder andere over de schokkende hoeveelheid van geweld tegen vrouwen in Zuid-Afrika en over de rijkdom én armoede van Zimbabwe.
Tijdens haar werkbezoek bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en van Europese ministers een akkoord over Europese wetgeving die Europese olie-, gas-, mijnbouw- en bosbouwbedrijven verplicht om meer openheid te geven over betalingen aan ontwikkelingslanden, zoals bijvoorbeeld Zimbabwe. We geven een overzicht.
Dertien Zuid-Afrikaanse militairen gedood in Centraal-Afrikaanse Republiek
Ik lees er nog maar weinig over in Nederlandse kranten, maar het Zuid-Afrikaanse leger is ongenadig in de pan gehakt in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Donderdag was ik in het parlement in Kaapstad, voor een ontmoeting met mijn Zuid-Afrikaanse collega's. De kranten stonden al dagen vol met nieuws over de coup in de Centraal-Afrikaanse Republiek en over de aanval van rebellen op de basis van het Zuid-Afrikaanse leger in de hoofdstad Bangui. (Lees verder...)
Zuid-Afrika: Schokkende cijfers over mannen met losse handjes
Zuid-Afrika heeft een gewelddadige samenleving en het land is een absolute mannenmaatschappij. Dat valt heel eenvoudig historisch te duiden; het heeft alles te maken met de Apartheid. Het leidt vooral tot veel geweld tegen vrouwen. Tijdens mijn werkbezoek aan Zuid-Afrika ontmoette ik mensen van GenderLinks, een organisatie die vrouwen opvangt die met geweld te maken krijgen en die onderzoek doet naar geweld tegen vrouwen. (Lees verder...)
Nieuwe Europese wet verplicht Shell en co tot transparantie over geldstromen
Bedrijven in de olie-, gas-, mijnbouw- en bosbouwsector moeten verplicht openheid geven over hun betalingen in ontwikkelingslanden. Europarlementariër Judith Sargentini verwelkomt deze nieuwe richtlijn waar onderhandelaars van het Europees Parlement en van Europese ministers het dinsdagavond over eens werden. De richtlijn helpt om corruptie in Afrikaanse landen en belastingontwijking door multinationals te bestrijden. (Lees verder...)
Zimbabwe maakt zich op voor verkiezingen: 'Credible and non-violent'
Ik ben in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe om met activisten, politici en ambassadeurs gesprekken te voeren over de politieke situatie in het land. Regime change is hier in Zimbabwe een eng woord. Voor mij is het dat wat er gebeurt als je eens in de vier jaar naar de stembus gaat. Dan wordt een VVD-CDA-kabinet een VVD-PvdA-kabinet. Kan gebeuren. Is wel gezond. In Zimbabwe staat regime change gelijk aan revolutie, een coup en bijltjesdag. (Lees verder...)
Zimbabwe: De grond zit vol met diamanten, maar de schatkist blijft leeg
Zimbabwe heeft enorme rijkdom in de grond: diamanten, platina, chroom, tantalium. Het schijnt dat het land de grootste voorraad diamanten ter wereld heeft. Die rijkdom is pas een jaar of zeven geleden ontdekt. Maar wie verdient er aan de verkoop van die grondstoffen? De schatkist van Zimbabwe is leeg. Het land houdt zijn hand op bij westerse landen (imperialisten en sodomieten, volgens president Mugabe) en bij de Verenigde Naties voor geld om de verkiezingen te kunnen betalen. In augustus moet bij de Victoriawatervallen een VN-conferentie over toerisme plaatsvinden. Ook het geld om de conferentiehal te bouwen is nog niet gevonden. (Lees verder...)