Gezonde schoolkantine een must

Met dank overgenomen van A.G. (Agnes) Wolbert i, gepubliceerd op dinsdag 16 april 2013, 12:35.

Beeld: Marie Beerenhout

Nederlandse kinderen mogen volgens de Verenigde Naties dan wel de gelukkigste van de hele wereld zijn, de gezondheid van onze jeugd gaat zeker niet de goede kant op. Die kan stukken beter. Veel kinderen op de basisschool zijn al veel te zwaar en op de middelbare school is het beeld niet veel beter. Ik vraag het je maar eens even op de man af: wanneer neem jij de schoolkantine van jouw kinderen de maat?

Overgewicht aanpakken is moeilijk, dat weet iedereen die flink heeft moeten afvallen. Bevorderen van gezond gedrag, zodat die kilo’s er allemaal niet aankomen, is dan ook veel slimmer. Maar ook het bevorderen van gezond gedrag is heel complex. Daarvoor zijn een heleboel maatregelen tegelijk nodig. Enkel informatie geven over dat iets ongezond is, werkt niet. Iedereen weet dat overgewicht schadelijk is voor van alles en nog wat, en toch worden Nederlanders steeds dikker.

Kortom: het begint bij bewustwording, maar daarnaast moeten er in het alledaags gedrag, zoveel mogelijk gezonde keuzes vanzelfsprekend worden. Ongemerkt gaan kinderen dan meer bewegen, meer gezonde dingen eten, minder snoepen of snaaien.

Hoe bereik je dat? Door de handen ineen te slaan en op vele fronten tegelijk te scoren door samen te werken. Door het aanpassen van de indeling in supermarkten, door zero-frisdrank goedkoper te maken dan calorierijke frisdrank, door in scholen water drinken te stimuleren, door te zorgen dat fietsen naar school weer veilig wordt en door meer uren te sporten in schooltijd. En tot slot een laatste voorbeeld; door gezonde schoolkantines in te richten en te voorkómen dat schoolkantines verworden tot cafetaria’s!

De Partij van de Arbeid is tot mijn grote geluk nu in het kabinet overgegaan tot een nieuw groot nationaal preventieprogramma. Broodnodig, al was het maar omdat de verschillen tussen mensen met een lage opleiding en die met een hoge steeds groter worden. Laag opgeleide mensen overlijden gemiddeld 7 jaar eerder en leven 15 jaar minder in goede gezondheid. Het aanpakken van de vette kantines en het stimuleren van gezond gedrag is alleen al om die reden heel belangrijk.