D66: Veroordeling Turkse pianist om tweets nieuw dieptepunt - Hoofdinhoud
D66-Europarlementariër Marietje Schaake is zeer bezorgd over de veroordeling van de gerenommeerde Turkse pianist Fazil Say. Een Turkse rechtbank legde Say een voorwaardelijke celstraf van 10 maanden op voor enkele tweets waarin de pianist kritiek uitte op religie en zich atheïst verklaarde. Schaake spreekt zich al jaren stevig uit over de uitholling van de Turkse rechtsstaat waardoor fundamentele rechten met voeten worden getreden. “We zien de zoveelste veroordeling na kritiek op religie of politiek, terwijl de uitspraken of in dit geval tweets, naar Europese standaarden volstrekt legaal en acceptabel zijn. Door de steeds langere rij aan veroordelingen groeit de angst onder journalisten en artiesten die steeds vaker aan zelfcensuur doen. Dit is een groot probleem en ondermijnt de democratische hervormingen die Turkije hard nodig heeft”, aldus Schaake.
Verklaring
De Europese Commissie liet in een verklaring weten dat Turkije de vrijheid van meningsuiting moet respecteren, zoals vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en waar het land ook partij bij is. Schaake: “De aantasting van de vrijheid van meningsuiting wordt een steeds groter probleem. Omdat de regering steeds autoritairder optreedt, dreigt de Turkse rechterlijke macht haar onafhankelijkheid te verliezen. Als de Turkse regering niet in daden laat zien dat ze volwaardige democratische en justitiële hervormingen doorvoert, moet de EU hier consequenties aan verbinden.”
Toetredingsproces
D66 wil dat de EU het toetredingsproces aangrijpt om pal voor vrije meningsuiting te staan. “Het feit dat Turkije een belangrijke partner voor ons is om de spanningen in het Midden Oosten het hoofd te bieden betekent niet dat we binnenlandse mensenrechtenschendingen opzij kunnen schuiven. Toen EU-buitenlandchef Catherine Ashton recent in Turkije was, repte ze op de persconferentie met geen woord over de problemen binnen Turkije terwijl de regering daar juist direct op moet worden aangesproken”, voegt Schaake toe.
Voortgangsrapport
Deze week stemt het Europees Parlement over de jaarlijkse voortgangsrapportage van Turkije binnen het toetredingsproces. Schaake pleit via amendementen op het rapport voor respect voor fundamentele vrijheden zoals vrije meningsuiting en digitale vrijheid en de versterking van de rechtsstaat in Turkije.
-
Voor meer informatie:
Marietje Schaake 06 303 779 21
of haar persvoorlichter Anna Sophia Posthumus +32 484 20 15 18