Koningsfeest wordt lobbyfeest

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op woensdag 17 april 2013, 13:13.

De troonswisseling wordt overal aangegrepen om een feestje te bouwen. Niet alleen in Nederland. Ook in Brussel worden bijeenkomsten georganiseerd door en voor Nederlanders om de troonswisseling te vieren. De Nederlandse vertegenwoordiging bij de Europese Unie en bij de NAVO laten zich bij hun feest echter sponsoren door grote multinationals als Unilever, Shell en Tata Steel. Deze bedrijven verschaffen zich hierdoor een uitgelezen kans om bij Nederlandse Europarlementariërs en ambtenaren te lobbyen. Daardoor wordt ook het openbare karakter van deze bijeenkomsten bedreigd. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken naar de sponsoring van de viering van de troonsbestijging door de Permanente Vertegenwoordiging bij de Europese Unie en de NAVO

1

Bent u bekend met het feest dat mede door de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de Europese Unie (EU) en NAVO wordt georganiseerd ter viering van de troonsbestijging op 30 april a.s.?

2

Is het juist dat dit evenement wordt gesponsord door bedrijven als Unilever, Shell, ING en Tata Steel? Zo ja, kunt u aangeven hoeveel het evenement kost en welk deel daarvan via sponsoring wordt bekostigd?

3

Bent u het met mij eens dat op deze wijze een activiteit wordt georganiseerd waarbij bedrijven een uitgelezen kans hebben om te lobbyen bij Nederlandse Europarlementariërs en ambtenaren?

4

Deelt u mijn mening dat het gesponsorde karakter van de viering een belemmering kan vormen voor derden om op de uitnodiging van de Permanente Vertegenwoordiging om deel te nemen aan het feest in te gaan?

5

Bent u het met mij eens dat een officieel evenement georganiseerd door de Permanente Vertegenwoordiging zoveel mogelijk een openbaar karakter moet hebben? Zo ja, vindt u sponsoring daarbij passend?

6

Kunt u aangeven waarom er door de Permanente Vertegenwoordiging niet is gekozen voor het organiseren van een niet-gesponsorde viering?

7

Zijn er regels of richtlijnen waar ambassades, consulaten en Permanente Vertegenwoordigingen zich aan moeten houden bij het laten sponsoren van activiteiten? Indien neen, bent u bereid deze op te stellen? Indien neen, waarom niet?