PvdA vraagt opheldering rond faillissement Thermphos

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op donderdag 18 april 2013, 0:42.

De PvdA leidt een gecoördineerd initiatief om Zeeland en Europa een nieuwe impuls te geven na het faillisement van het Zeeuwse bedrijf Thermphos. Doordat Thermphos in 2012 failliet ging, kent Europa geen eigen fosforproductie meer.

In Brussel heeft Europarlementariër Judith Merkies (PvdA) kritische vragen gesteld over de rol die de Europese Commissie speelde in het faillissement van Thermphos. "Het faillissement van Thermphos hing samen met de dumpingpraktijken van een bedrijf uit Kazachstan, dat fosfor voor dumpprijzen op de markt zette. De Commissie besloot in februari dat er inderdaad sprake was van dumping. Als de Europese Commissie passende maatregelen had genomen, had dit voorkomen kunnen worden", aldus Judith Merkies namens de PvdA in het Europees Parlement.

PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes stelde vast dat de Europese Commissie onlangs heeft besloten de dump van goedkope fosfor uit Kazachstan niet te stoppen. Die dump is de hoofdoorzaak van het faillissement van Thermphos.

Servaes vroeg in de Tweede Kamer aan minister Timmermans of Europa kan bijdragen aan de sloop van de licht radioactief vervuilde fabrieksinstallaties en het opruimen van de grond. Ook vroeg hij of de Commissie juridisch verantwoordelijk kan worden gesteld.

Het balletje kwam aan het rollen nadat Jan Vos van de PvdA in de Tweede Kamer opmerkte dat de onderhandelingen rondom het meerjarig financieel kader nog volop bezig zijn, en een politiek akkoord om de sociale, ecologische en economische gevolgen van het verlies van Thermphos te compenseren nog mogelijk is.

Fosfor is een schaarse grondstof die cruciaal is voor voedselverbouwing, en die nu geïmporteerd moet worden uit Kazachstan en Marokko.