Persbericht: Europese Unie moet nu bijspringen in Libanon - Hoofdinhoud
D66-Europarlementariër Marietje Schaake dringt bij EU-buitenlandchef Catherine Ashton aan om per direct omvangrijke extra humanitaire steun te geven aan Libanon voor de opvang van honderdduizenden vluchtelingen uit Syrië. Schaake stuurde een brandbrief aan Ashton en kreeg hierin bijval van collega´s uit verschillende andere fracties. De Europarlementariërs vrezen dat Libanon de stroom mensen niet langer aan kan en dat het risico op escalatie groeit. Schaake: “Het is bijna ondenkbaar maar het geweld in Syrië neemt nog iedere dag toe. Momenteel vluchten 4500 mensen per dag. Daardoor is de hulpverlening in Syrië zelf en buurlanden als Libanon nog moeilijker. We kunnen ons niet veroorloven dat de regio onder druk van oorlog en deze humanitaire ramp onnodig verder destabiliseert. Er moeten voldoende tenten, bedden, sanitair, medische hulp en onderwijs voor kinderen zijn. De EU doet al veel, maar niet genoeg.”
Politieke agenda
De D66-politica bezocht afgelopen zondag een opvangkamp in de Libanese Bekaa-vallei en zegde daar toe de situatie hoog op de politieke agenda te zetten. In de brief aan Ashton vragen de Europarlementariërs om ondubbelzinnige steun. “Tot nu toe heeft de EU nagenoeg geen Syrische vluchtelingen opgenomen. Het minste wat we kunnen doen is zorgen dat buurlanden van Syrië onze volle steun hebben bij het bieden van een veilig onderkomen.” aldus Schaake.
Kruitvat
In Libanon zijn nu ongeveer 1 miljoen Syrische vluchtelingen, op een bevolking van 4 miljoen Libanezen. Schaake: “Vluchtelingen zijn door mensen in hun huizen ondergebracht, totdat de laatste slaapplek bezet was. ´Sommige mensen logeren al 2 jaar, en dat zorgt voor spanningen. Er ontstaat concurrentie voor arbeiders, en de infrastructuur staat zwaar onder druk. Ook dreigt het conflict van Syrië te overstromen. Libanon is een lappendeken van religies en etniciteiten. Al met al is het een wonder dat het tot nu toe goed ging onder deze omstandigheden.´
Syrië
Het einde van de Syrische oorlog is nog niet in zicht. Diplomatieke initiatieven zijn mislukt en de discussie spitst zich toe op de vraag de rebellen te bewapenen of niet. “Onze absolute prioriteit moet zijn om zo veel mogelijk humanitaire hulp aan de Syrische burgers te bieden. Daarvoor zijn we nu nog te veel afhankelijk van het regime. Sommige Europese lidstaten bieden in het geheim beperkte mate steun vanuit omringende landen. Ik pleit al lange tijd voor een helder VN-mandaat voor onbeperkte toegang van hulp. Dat zou een enorm verschil maken”, aldus Schaake. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties lijkt op initiatief van de Arabische Liga nu stappen in die richting te ondernemeD66-Europarlementariër
Het Europees Parlement zal in mei op initiatief van D66 over de situatie in Libanon en de opvang van Syrische vluchtelingen debatteren.