Peking verkennen

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op zondag 5 mei 2013, 20:01.

Ingang tempel van de God van het vuur

Na een nachtelijke vlucht ben ik om 9 uur in de ochtend in Peking aangekomen. Met 6 uur tijdverschil is mijn ritme behoorlijk verstoord. Gelukkig staat er voor vandaag geen zwaar programma klaar. Ook in Peking is het weekend. We maken een wandeling door de stad en bezoeken daarbij de tempel van de God van het vuur die enkele jaren terug volledig in oude glorie is hersteld. Het is de enige Taoïstische tempel die in Peking nog in gebruik is.

Interieur van de tempel

Voorafgaand aan het bezoek aan de tempel en een wandeling door een oud deel van de stad hebben we een briefing gehad van ambassadeur Aart Jacobi die ik nog ken van zijn tijd in Suriname. In Peking heeft Nederland een behoorlijke ambassade en dat is gezien de handelsrelatie ook niet zo vreemd. De handel tussen Nederland en China groeide van 2,6 miljard in 1996 naar 37,4 miljard euro in 2011. Nederland is qua omvang de tweede Europese investeerder in China. Alle grote Nederlandse multinationals zitten er en ook het MKB is er in ruime mate vertegenwoordigd.

Briefing op de ambassade door de ambassadeur en zijn staf

Na de tempel lopen we via de monumentale Drum and Bell Towers naar de hutong, de traditionele ommuurde woonwijken van Peking. Die Drum and Bell Towers werden vroeger gebruikt om de tijd met geluidsignalen aan de hele stad te laten weten. Nu zijn het goed geconserveerde toeristische trekpleisters en alleen nog te horen bij speciale feestdagen.

De Drumtower

De hutong rond de Drum and Bell Towers werd in zijn voortbestaan bedreigd. Het lokale bestuur wilde een deel van de wijk met de grond gelijk maken om er een plein in te richten. Samen met de bewoners verzette het Beijing Cultural Heritage Protection Center zich tegen de sloop. Aan de buitenkant ziet de hutong er pittoresk uit maar de huisvesting binnen de muren is vaak erg schamel.

Een huisje binnen de ommuurde woonwijk

De huisjes in de hutong hebben meestal geen eigen wc. Daarom is er aan de rand van de woonwijk sprake van veel openbare toiletten. We bezoeken een restaurant waar we thee drinken en een gesprek voeren met een woordvoerder van een NGO die zich richt op bescherming van het cultureel erfgoed. Dit restaurant heeft overigens ook geen toilet waardoor de meesten van ons een bezoek brengen aan het openbare toilet.

O

Openbare toiletten aan de rand van de hutong

De hutong is het oude deel van Peking en bepaald niet representatief voor deze metropool. Veel opvallender zijn de brede stadsstraten met een overvloed aan auto’s die een wezenlijke bijdrage leveren aan de smog die boven de stad hangt. In Nederland is er smogalarm als de waarde aan stofdeeltjes tegen de 50 loopt. In Peking is een gemiddelde waarde van rond de 200 heel gewoon en zijn er incidenteel uitschieters naar 800 of meer. Op dergelijke dagen mogen schoolkinderen niet buiten sporten en moet er echt gevreesd worden voor gezondheidsschade.

Geen metropool zonder McDonalds

Net als in alle andere wereldsteden vind je in het communistische China ook gewoon fastfoodzaken van McDonalds. China is een land met twee systemen: de staatsgeleide economie en het multinationale kapitalisme. Alle grote merken zijn hier gewoon aanwezig en vrijwel alles is er te koop. Duitse auto’s zijn razend populair: hoge partijbonzen rijden standaard in zwarte Audi’s maar ook Volkswagen heeft er een goede afzet.

We gaan de komende dagen nog veel interessante gesprekken voeren en bijzondere locaties bezoeken. Soms zal ik niet alles kunnen schrijven wat er wordt besproken en vaak zal ik namen moeten weglaten om gesprekspartners geen overlast te bezorgen.