Nieuw Worldlog Marianne Thieme - Hoofdinhoud
We hebben gisteren een prachtig bos aangeplant met een paar honderd vrijwilligers! Deze dag stond in het teken van onze Groeiend Verzet-actie tegen de bezuinigingen op natuur. Het huidige kabinet wil 400 miljoen bezuinigen op een budget van 800 miljoen voor natuurbeheer en natuurbehoud. Dit is voor de natuur in Nederland een doodsteek. Met de actie Groeiend Verzet - tegen de verdrukking en economische somberheid in - vragen wij aandacht voor het belang van natuur voor mens en dier. We hebben in totaal 5.000 bomen en struiken geplant in een gebied dat een groene verbindingszone gaat vormen tussen twee natuurgebieden in Nederland.
Ik heb Kamervragen gesteld over Europese subsidies die het stierenvechten in stand houden. Het schijnt dat met subsidie vanuit de EU het fokken van stieren bestemd voor stierenvechten en het onderhoud van arena’s waar stierengevechten plaatsvinden worden gefinancierd. Ik vind het schandalig dat met Europese subsidies ernstige vormen van dierenleed worden gestimuleerd en hoop dan ook dat staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Cultuur zich hard gaan maken in Europa om hier een einde aan te maken!
Het was een drukke week vol debatten. Er was onder andere een debat over internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Bij deze een klein stukje uit mijn bijdrage:
Veel bedrijven leiden consumenten om de tuin met MVO greenwashing. Shell bijvoorbeeld. Een bedrijf met de mond vol over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen - die tegelijk grote gebieden in Afrika -en wellicht ook in de toekomst op de Noordpool - ernstig vervuilt, en weigert de schade op te ruimen en zelfs slachtoffers schadeloos te stellen. Mijn fractie pleit voor veranderingen in de regelgeving om het voor slachtoffers gemakkelijker te maken toegang te krijgen tot bewijsmateriaal dat zich in handen van het betreffende bedrijf bevindt. Ik hoor graag een reactie van de minister op dit voorstel.
Het is naïef om te geloven dat wij kunnen doorgaan met groeien. Dat wij een belofte kunnen afgeven dat, als wij nu maar meer gaan produceren, iedereen uiteindelijk net zoveel welvaart krijgt als wij hier in het Westen. Dat wij dus allemaal rijker en beter worden als wij maar meer handel gaan drijven. Wij hebben nu eenmaal te maken met de fysieke grenzen van de aarde. Wij kunnen niet meer produceren dan wij nu al doen. Wij gaan al ruim over de grenzen van de aarde heen.
Om werkelijk een duurzame eerlijkere wereld te krijgen, zal, hoe duurzaam de productie ook gebeurt, de consumptie in het rijke Noorden naar beneden moeten. We kunnen niet blijven consumeren alsof we vier aardbollen ter beschikking hebben. Dat betekent ook dat we moeten ophouden met het exporteren van onze leefstijl naar andere landen, en ook als het gaat over landbouwontwikkeling, het exporteren van bio-industrie technieken naar andere landen.
Pracht nieuws! Slovenië verbiedt de bontfokkerij en geeft bontfokkers maximaal 3 jaar als overgangstermijn. In Nederland hebben nertsenfokkers nog 11 jaar gekregen. Hoop dat meer landen volgen!
Als ijsbeer hoef je niet op de EU te rekenen. Vorige week heeft de EU TEGEN een verbod op de handel van ijsbeervellen gestemd op CITES conferentie. Er zijn nog 25.000 ijsberen, waarvan er jaarlijks 800 worden gedood, dus nog ongeveer 30 jaar te gaan voordat de ijsbeer in het wild is uitgestorven. Ongelofelijk dat de EU zich niet inzet voor het behouden van dit prachtige dier.
Kort je aandacht voor dit baby-olifantje, want je dag kan niet meer stuk na het zien van dit schattige filmpje!
Tot slot een mooi verhaal in de Franse editie van de Huffington Post: Ook de Fransen ontdekken dat het met minder vlees moet/kan.
Groeten, Marianne