Agenda

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op maandag 13 mei 2013, 0:16.

Vandaag presenteert het gerenommeerde Duitse Wuppertal-instituut in het Europees Parlement een door mij aangevraagd onderzoek naar de lease-samenleving. Dit bedrijfsmodel kan een onderdeel zijn van een duurzame en sociale omslag, een samenleving waarin diensten centraal staan en eigendom bijna is verdwenen.

Volg de bijeenkomst hier live: http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/committees/video?event=20130513-1500-COMMITTEE-ITRE

"Er schuilt een weeffout in de economie waar we eigenlijk weinig bij stilstaan." zegt Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens de PvdA. "Er bestaat een grote prikkel producten te verkopen die snel kapot gaan. Dan komen klanten eerder terug de winkel in. De film The Light Bulb Conspiracy liet al zien hoe bedrijven het leveren van slechte producten tot verdienmodel hebben gemaakt. Deze manier van handelen heeft banen en economische groei tot gevolg, maar zorgt ook dat we leven in een onduurzame wegwerpeconomie."

Deze wegwerpeconomie is op termijn ongewenst. Voor de consument, die genoegen moet nemen met minderwaardige goederen, maar zeker voor het milieu. Omdat we leven op een planeet met eindige ruimte en eindige natuurlijke voorraden, is het duidelijk dat de situatie niet houdbaar is.

In de lease-samenleving wordt één hele simpele aanname omgedraaid: je betaalt niet meer voor een product, maar voor een prestatie. Stel je bijvoorbeeld voor dat je geen lamp meer kocht, maar het resultaat: licht. Je betaalt dan een maandelijks een klein bedrag voor een verlichte ruimte. Op dat moment levert Philips de allerbeste lamp, omdat het bedrijf dan zo lang mogelijk geld over hetzelfde exemplaar kan ontvangen.

Merkies: "In de lease-samenleving zijn kwaliteit en duurzaamheid voor iedereen betaalbaar. Op dit moment kiezen mensen vaak ad hoc voor de goedkoopste optie, waarmee ze de wegwerpmaatschappij ongewild in stand houden. Leasen brengt duurzaamheid en kwaliteit binnen handbereik voor mensen met een kleine portemonnee. Klanten kunnen nu met een klein vast bedrag de dienst van een anders onbetaalbaar product genieten."

Op het moment wordt het model al toegepast in uiteenlopende sectoren, zo kun je al telefoons, spijkerbroeken en wasmachines leasen. Vandaag bespreekt het Europees Parlement verdere kansen. Ook mogelijke beleidsmaatregelen die de ontwikkeling van het lease-model versnellen zullen aan de orde komen.

Lees hier het boek van Judith Merkies over de Lease-society.