CDA-voorstel beknot vrijheid journalisten

Met dank overgenomen van J. (Judith) Sargentini i, gepubliceerd op donderdag 16 mei 2013, 18:40.
CDA-voorstel beknot vrijheid journalisten
Bron: GroenLinks Europa

Het CDA in het Europees Parlement wil de media en journalisten een ethische code opleggen. GroenLinks verzet zich tegen dit voorstel. De journalistieke ethiek is geen zaak waar politici zich mee moeten bemoeien, vindt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

“De Europese Unie moet journalisten niet vertellen hoe zij hun werk moeten doen, maar eraan bijdragen dát zij hun werk kunnen doen.”

Voor het bewaken van de journalistieke ethiek en het behandelen van klachten kennen we in Nederland de Raad voor de Journalistiek, een onafhankelijke instantie die is opgericht door de media zelf. Het belang van zulke vormen van zelfregulering wordt benadrukt in een rapport over mediavrijheid van de justitiecommissie van het Europarlement, waarover het voltallige parlement volgende week stemt.

Persvrijheid ondergraven

Helaas wordt deze stellingname ondergraven door een amendement van CDA-er Wim van de Camp dat de justitiecommissie óók aannam. Dat voorstel wil juist “de mediasector ertoe verplichten beroepsnormen en ethische codes te ontwikkelen” en geeft meteen een opsomming van die beroepsnormen, waaronder “een verplicht onderscheid tussen feiten en meningen” en “de noodzaak van nauwkeurigheid”.

“Het CDA wil journalisten in een dwangbuis stoppen”, vreest Sargentini. Zij vindt het voorstel van Van de Camp opmerkelijk, omdat zijn Haagse collega Sybrand Buma in februari nog de publiciteit zocht met een lijst van Europese bevoegdheden die 'terug' zouden moeten naar de lidstaten. Op die lijst stond ook mediatoezicht.

De Europese Unie moet journalisten niet de wet voorschrijven, maar hen juist helpen om in vrijheid hun werk te doen, vindt GroenLinks. De persvrijheid waarborgen, mediaconcentratie tegengaan en belangenconflicten zoals die van Berlusconi beëindigen, daar ligt een taak voor de EU, zo benadrukt ook het rapport van de justitiecommissie.

Bij de stemming, volgende week dinsdag, probeert Sargentini om het voorstel van het CDA uit het rapport te halen.

Tekst van amendement

De volledige tekst van het voorstel van CDA-er Van de Camp en zijn Vlaamse fractiegenoot Belet (nr. 140 in de oorspronkelijke lijst met amendementen, paragraaf 24 in het rapport van de justitiecommissie):

“Benadrukt de noodzaak om ethische journalistiek in de media te bevorderen; dringt er bij de Europese Commissie op aan met een voorstel voor een juridisch instrument te komen (bv. door middel van een aanbeveling, zoals de aanbeveling van 20 december 2006 betreffende de bescherming van minderjarigen en de menselijke waardigheid en het recht op weerwoord in verband met de concurrentiepositie van de Europese industrie van audiovisuele en online-informatiediensten) om ervoor te zorgen dat de lidstaten de mediasector ertoe verplichten beroepsnormen en ethische codes te ontwikkelen, met o.a. de verplichting om in de berichtgeving het verschil tussen feiten en meningen aan te duiden, de noodzaak van nauwkeurigheid, onpartijdigheid en objectiviteit, eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van mensen, de plicht om verkeerde informatie te corrigeren, en het recht op weerwoord; onderstreept dat dit kader dient te voorzien in de oprichting door de mediasector van een onafhankelijke regelgevende instantie voor de media - die onafhankelijk opereert zonder politieke of andere externe inmenging - die klachten over de pers kan behandelen op grond van de beroepsnormen en ethische codes, en die de bevoegdheid heeft om passende sancties op te leggen;”

Persvrijheidskrant

Lees meer over persvrijheid in Europa in onze persvrijheidskrant.