Weeklog Dennis de Jong: De arrogantie van Hollande

Met dank overgenomen van C.D. (Dennis) de Jong i, gepubliceerd op zondag 19 mei 2013.

Deze week lanceerde de Franse president Hollande zijn plan voor een Europese regering. Alweer een politicus die zich hard maakt voor een federaal Europa. Nog maar een paar weken geleden publiceerde de Eurobarometer de laatste cijfers over het vertrouwen van de burgers in de Europese Unie. Wat blijkt? In Frankrijk is het percentage burgers dat zegt geen vertrouwen in de EU te hebben, gestegen van 41% in 2007 naar 59% nu. Hollande negeert het wantrouwen onder zijn kiezers gewoon. Dat is gevaarlijk en raakt ons allemaal, want in juni zal hij ongetwijfeld tijdens de Europese Raad zijn collega’s proberen te overtuigen van zijn ideeën. Voor je het weet, zijn we dan alweer een stap verder richting een federaal Europa.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Vorig jaar haalden een hoop mensen opgelucht adem, toen de regeringsleiders de plannen voor een Europese regering van de voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy, niet onmiddellijk omarmden. Schijn bedriegt echter in Brussel. Achter de schermen werkten ambtenaren gewoon door. Daar kon Van Rompuy zijn ideeën voor ‘contracten’ tussen lidstaten en de Europese Commissie, en voor het ontwikkelen van een politieke unie, verder doorzetten. In juni komen de regeringsleiders weer bijeen en moeten ze hierover besluiten gaan nemen.

Als het gaat om proefballonnetjes, zoals die van Van Rompuy of van de Europese Commissie, dan ben ik altijd erg op mijn hoede. Die worden vaak afgedaan als pure theoretische vingeroefeningen, maar er blijft altijd wat van hangen. Ik maakte me dan ook al zorgen over de Europese Raad in juni, nog voordat Hollande met zijn voorstellen kwam. Hoewel andere regeringsleiders al wel afstand namen van zijn ideeën, geldt ook hier: er blijft altijd wat van hangen. Daarom moeten we als SP in de komende weken zowel in Den Haag als in Brussel extra waakzaam zijn. Er staat veel op het spel.

Regeringsleiders die zonder verdragswijziging, en zonder referenda, vergaande wijzigingen van de spelregels overeenkomen, zullen het wantrouwen onder de burgers alleen maar laten toenemen. De spanningen in Europa zijn op dit ogenblik al groot genoeg. Regeringsleiders die, net als de Franse president, de mening van hun kiezers negeren, maken die spanningen alleen maar groter. Dat is het laatste wat we nu kunnen gebruiken. In plaats daarvan zeg ik: maak nu eens pas op de plaats, luister niet langer naar wat eurocraten in hun eindeloze honger naar macht zeggen, maar volg je kiezer en zie af van nog meer stappen op weg naar een federaal Europa.