Er moet ook een plan voor ongekende verduurzaming komen - Hoofdinhoud
Al maanden zijn de kruimels die de onderhandelaars van het nationaal energie-akkoord ons toewerpen schaars, maar vandaag mochten we weer even een glimp opvangen: in een nog vertrouwelijk conceptrapport wordt gesproken van een ´ongekende campagne voor energiebesparing´. Dat is natuurlijk een bijzonder goed voornemen, maar het is nog niet voldoende voor een nieuwe duurzame visie op energie. Er moet, naast besparing, snel aandacht komen voor verduurzaming van de energie-voorziening.
Besparing wordt in energiekringen ook wel 'de vijfde brandstof' genoemd. Als de juiste maatregelen genomen worden, kan minder energie gebruiken inderdaad een deel van onze energievraag oplossen. Dat het energie-akkoord haar pijlen nu richt op energie-besparing daarom een belangrijk deel van de puzzel.
Maar het is geen oplossing voor alle problemen. Onze duurzaamheidsdoelstellingen rond energie-opwekking gaan we er niet door halen. Toch is het precies de duurzame opwekking waar Nederland nog wel een impuls in kan gebruiken. Volgens een recent landenrapport van de Europese Commissie lopen we met 3,4% duurzame energie mijlenver achter als het om schone opwekking gaat. Als het kabinet 16% duurzaam in 2020 wil halen, zoals in het regeerakkoord staat, moet dit energie-akkoord met beide handen worden aangegrepen om naar echte verduurzaming over te gaan.
Helaas wordt in Nederland kleinschalige energie-opwekking, en daarmee de consument, al te vaak over het hoofd gezien als speler in de energietransitie. Vertegenwoordigers van kleinschalige cooperaties waarschuwden in Trouw dat lokale initiatieven in het akkoord buiten de boot dreigen te vallen (abonnees). Dat terwijl regelgeving nog al te vaak dwars zit voor mensen die in hun eigen energie-opwekking willen voorzien. Een plan voor ongekende energiebesparing moet daarom worden aangevuld met een plan voor ongekende duurzaamheid, om écht tot een omslag in ons denken over energie te komen.
Photo: http://www.sxc.hu/photo/1036496