D66 wil EU noodplan voor Syrië en regio - Hoofdinhoud
Het toenemende gevaar dat de oorlog in Syrië overslaat naar directe buurlanden dwingt de Europese Unie tot het nemen van uitzonderlijke maatregelen. Op initiatief van D66-Europarlementariër Marietje Schaake debatteert het Europees Parlement vanmiddag over de effecten van de bijna 2 miljoen Syrische vluchtelingen die naar buurlanden zijn gevlucht. Schaake: “We zien dat Jordanië en Libanon op een breekpunt staan, de enorme gastvrijheid die de bevolkingen daar hebben getoond, heeft een kritieke grens bereikt. De sociale spanningen lopen op. Ook de infrastructuur kan de plotselinge bevolkingsgroei niet aan. Tel daar nog eens een economische crisis bij op en het drama is compleet.”
Regionaal plan
In een ontwerpresolutie pleiten Europarlementariërs voor een regionaal noodplan dat uit drie pijlers bestaat. Ten eerste is er simpelweg meer geld nodig voor basishulp en opvang. Daarnaast moet de infrastructuur in de gastlanden worden verstevigd zodat de aanhoudende stroom vluchtelingen kan worden opgevangen. Tot slot zou de EU gunstige leningen aan de gastlanden moeten verstrekken. Schaake: “De Verenigde Naties verwachten voor het einde van het jaar 3,5 miljoen vluchtelingen buiten Syrië, en dan hebben we het nog niet over de 5 miljoen Syriërs die dan in eigen land op de vlucht zijn.” De totale kosten van de humanitaire operatie in Syrië zijn voor de tweede helft van 2013 door de VN geschat op 3 miljard dollar. “Deze ramp speelt zich af in onze achtertuin, het is ook in het strategische belang van de EU om de humanitaire crisis zo beperkt mogelijk te houden,” aldus de D66′er.
Uitzichtloos
Volgens Schaake is de situatie in Syrië nog steeds uitzichtloos. Door enkele strategische overwinningen lijkt het leger van President Assad zijn positie te verstevigen, met behulp van Hezbollah. Ondanks een gezamenlijk initiatief met de Verenigde Staten voor een vredestop blijft Rusland geavanceerde wapens leveren aan het regime. De rebellen dreigen onderhandelingen over een politieke oplossing te boycotten zolang het Westen hen niet bewapent. Schaake: “Terwijl de internationale gemeenschap zoekt naar een politieke oplossing houdt het geweld aan. Er zullen vrees ik nog veel meer doden vallen. De internationale gemeenschap moet niet beloven wat het niet wil waarmaken; als je wapens of luchtaanvallen belooft maar niets doet verlies je zowel de Syrische oppositie en houden we Assad in het zadel. Een politieke oplossing lijkt pijnlijk genoeg de enige haalbare kaart.”