D66 steunt ambitieuze agenda voor handelsverdrag met VS - Hoofdinhoud
Europese lidstaten moeten de Europese Commissie een breed mandaat geven voor onderhandelingen met de Verenigde Staten over een handels- en investeringsverdrag (TTIP). Volgens D66-Europarlementariër Marietje Schaake komt dat de strategische positie van de Europese Unie aan de onderhandelingstafel ten goede. Schaake: “De EU heeft zowel offensieve als defensieve belangen, als we nu al zeggen waar we niet over willen praten zullen de Amerikanen ook sectoren gaan wegstrepen. Daarmee nemen we een voorschot op de onderhandelingen en riskeren we een negatieve spiraal. Zo komen we uiteindelijk niet verder dan het wederzijds afschaffen van tarieven, terwijl de echte winst van dit akkoord zit in grotere markttoegang en het afstemmen van regels en standaarden.” De D66′er is woordvoerder namens de Europese liberalen (ALDE) op trans-Atlantische handel.
Positief geluid
Volgens Schaake bieden de onderhandelingen voor de EU een uitgelezen kans om haar toegevoegde waarde weer te bewijzen: “geen enkele Europese lidstaat zou zelf met de Amerikanen een vergelijkbaar handelsverdrag kunnen onderhandelen. Regels en procedures worden beter op elkaar afgestemd, maar met behoud van onze eigen hoge normen op het gebied van bijvoorbeeld milieu, grondrechten en gegevensbescherming. Door het verdrag kan de Europese economie structureel met 120 miljard euro groeien. Dat zijn duizenden banen. En het mooie is, voor die groei is geen enkele overheidsinvestering nodig.”
Aan het werk
Zowel in Washington als Brussel is positief gereageerd op het vooruitzicht van een trans-Atlantisch handels- en investeringsverdrag sinds de aankondiging daarvan door President Obama in de State of the Union. Onze ambitie is groot, maar de echte onderhandelingen zullen vast ook moeilijk worden. Schaake: “Je hebt het hier over de twee grootste handelsblokken ter wereld, beide hebben nog nooit zo’n onderhandelingspartner gehad. Er zijn enorme verschillen tussen de Europese en Amerikaanse economie. De manier waarop we regels maken en welke economische sectoren politiek veel macht hebben verschilt. Aan beide kanten is grote behoefte aan een economische impuls. De tijd van mooie praatjes is voorbij, we mogen geen tijd verspillen en moeten aan het werk.”
Op mijn site vindt u een lijst veel gestelde vragen over het handels- en investeringsverdrag.