PvdA-voorstellen bio-economie overgenomen

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 29 mei 2013, 0:37.

Milieucommissie volgt voorstellen Merkies (PvdA) voor een hoogwaardige bio-economie

Vandaag stemde de milieucommissie van het Europees Parlement in met voorstellen van Judith Merkies (PvdA) voor een hoogwaardige bio-economie. Ook werden haar voorstellen voor een zo duurzaam mogelijk gebruik van biomassa (zogenaamd cascadering) gesteund.

Judith Merkies reageert: "Voor de Europese bio-sector is het een belangrijk signaal dat de neuzen in Brussel dezelfde kant op staan: richting een duurzame en innovatieve bio-economie. Want nog lang niet alle kansen zijn benut. Een groot deel van onze economie leunt nog altijd op vervuilende fossiele brandstoffen. Sterk inzetten op de bio-economie is cruciaal om de Europese afhankelijkheid van oude energie te verminderen en nieuwe innovatie- en concurrentiekracht te vinden. Nederland, dat een relatief grote bio-sector heeft, kan een voortrekkersrol spelen in het ontwikkelen, verspreiden en op de markt zetten van bio-initiatieven."

De Europese bio-economie is verantwoordelijk is voor 9% van de banen in de EU. Innovaties kunnen deze sector stimuleren, en de concurrentiekracht vergroten. Veel toepassingen vinden nu alleen plaats op kleine schaal, binnen de muren van onderzoeksinstellingen. Judith Merkies heeft zich daarom in haar voorstellen toegespitst op "de weg van het lab naar de markt" voor bio-producten. Een Bio-economy panel en een one stop shop, waar iedereen in Europa terecht kan met vragen over bio-gerelateerde vragen, kan hier aan bijdragen.

Ook moet duurzaam gebruik van biomassa centraal staan. Merkies: "Ik ben vooral blij dat mijn voorstellen voor cascadering, een soort ladder van duurzaamheid voor biomassa, aangenomen zijn. Als we ons spaarzame vruchtbare land, waarop voedsel verbouwd kan worden, gebruiken voor grondstoffen voor plafondplaten zijn we verkeerd bezig. Er moet duidelijkheid komen over hoe onze biogrondstoffen op de meest hoogwaardige en duurzame manier gebruikt kunnen worden."