Wat doet Hans van Baalen (VVD) in Brussel: 31 mei 2013

Met dank overgenomen van J.C. (Hans) van Baalen i, gepubliceerd op vrijdag 31 mei 2013, 2:26.

Cuba

Hans van Baalen ontving Antonio Rodiles, leider van de liberale Cubaanse oppositie, namens de ALDE-fractie in het Europees Parlement. Het bewind van Raúl Castro geniet nauwelijk legimiteit onder de bevolking. Hiernaast heeft de zeer beperkte economische liberalisering nauwelijks effect. De ALDE wil opheffing van het handelsembargo van de VS en politieke hervormingen in Cuba. Dit is de enige manier om de situatie in Cuba te verbeteren. Tevens worden hiermee extra handelsmogelijkheden voor onder andere Nederland geschapen.

Bezoek honorair consuls

Hans van Baalen ontving, samen met de chef van het kabinet van Eurocommissaris Neelie Kroes, Prins Constantijn van Oranje, Nederlandse en Belgische honorair consuls in het Europees Parlement te Brussel. Volgens Van Baalen zijn honorair consuls de ogen en oren van Nederland in landen waar geen Nederlandse ambassade of beroepsconsulaat is gevestigd. Tesamen met de European External Action Service kunnen zij het gebrek aan een Nederlandse ambassade ter plaatse compenseren.

Colombia

Hans van Baalen sprak in Brussel met een politieke delegatie uit Colombia over de onderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de terreurbeweging FARC en de uitvoering van het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie, Colombia en Peru. Via Venezuela kan de FARC onder druk gezet worden om concessies te doen. Venezuela is een buurland van Nederland in het Caraïbisch Gebied. Er is inmiddels een akkoord over de landhervorming gesloten. Het in 2012 gesloten vrijhandelsakkoord moet nu in de praktijk worden uitgevoerd. Colombia is voor de Nederlandse weg- en waterbouwsector interssant.