Weeklog Dennis de Jong: Liberalen willen nog meer belastingparadijzen

Met dank overgenomen van C.D. (Dennis) de Jong i, gepubliceerd op zondag 2 juni 2013.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Dennis de Jong

Vlag Sardinië. Bron: Wikimedia commons

Komende week organiseren twee Italiaanse liberalen namens hun fractie een bijeenkomst in het Europees Parlement waarbij ze de oplossing voor de financieel-economische crisis aanreiken: zet belastingvrije zones in Europa op, te beginnen met Sardinië. Het past in de neoliberale filosofie van zo weinig mogelijk overheid en dus zo weinig mogelijk belastingen. Als SP weten we beter: juist grote bedrijven ontwijken massaal belastingen, terwijl ze miljarden winst maken. Het is dan ook ronduit verwerpelijk dat deze collega’s met zo’n idee komen.

Welke lobby er nu weer achter zit, weet ik niet, maar nadat we in het Europees Parlement nog maar net een motie hebben opgenomen die oproept tot het aanpakken van belastingontwijking, krijgen we opeens te maken met een bijeenkomst die juist nog meer ontwijkingsmogelijkheden propageert. Het moet niet gekker worden. Het is bovendien erg kortzichtig: de Italiaanse collega’s hopen gauw een succesje te boeken en misschien pakt het op korte termijn inderdaad goed uit voor Sardinië als het een belastingvrije zone wordt. Op langere termijn ondermijnen dit soort initiatieven echter de belastinggrondslag en daar hebben we allemaal last van.

Neoliberalen zijn niet geïnteresseerd in het welzijn van mensen. Zij hebben maling aan sociale vangnetten. Net zoals zij goede publieke voorzieningen onbelangrijk vinden: energie, water, openbaar vervoer, sociale zekerheid, het zijn allemaal ‘diensten’ die je ook aan de markt kunt en in hun ogen moet overlaten. Alleen politie en justitie zijn overheidstaken, net als een goed functionerend rechtssysteem. Daarbij gaat het de neoliberalen er overigens alleen om dat de overheid het mogelijk maakt zaken te doen. Dat zie je bijvoorbeeld aan het recente voorstel van de Europese Commissie voor een rechtsstaatmonitor: alleen die onderdelen van het recht die voor het zakenleven interessant zijn, worden hierin genoemd.

Zo’n samenleving willen wij niet. Het is een koude, akelige samenleving, gekenmerkt door hoge werkloosheid en armoede, zelfs onder werkenden. Het is ook een samenleving waarin iedereen elkaars vijand is en waar concurrentie zelfs in het privéleven regeert. Als SP zijn we ervan overtuigd dat je goede publieke voorzieningen nodig hebt voor een rechtvaardige en solidaire samenleving. Daarvoor zul je belasting moeten heffen. Naar draagkracht, zodat diegenen die het kunnen opbrengen vanuit een solidariteitsgevoel bijdragen. Daarin passen geen belastingparadijzen of belastingvrije zones. De grote bedrijven die daarvan profiteren, zijn juist diegenen die het gemakkelijkst kunnen bijdragen in plaats van hun miljardenwinsten te steken in speculatieve financiële producten, zoals ze nu doen. Als ik al naar de bijeenkomst ga, dan is het met spandoeken waarin we oproepen tot solidariteit, maar misschien is het beter de bijeenkomst maar gewoon rechts te laten liggen.