NIEUWE MUNITIE VOOR FREGATTEN

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op donderdag 6 juni 2013, 21:14.

Afgelopen dinsdag werd bekend dat Nederland militair materieel gaat leveren aan Indonesië. Het gaat onder meer om fregatonderdelen en -technologie ter waarde van maar liefst 345 miljoen euro. De fregatten worden in Indonesië en in Roemenië gebouwd, maar een Nederlands bedrijf is verantwoordelijk voor de levering. Volgens het ministerie voldoet de levering aan alle voorwaarden voor wapenexport, maar daar hebben mijn collega Jasper van Dijk en ik grote twijfels over.

Wij vrezen vooral dat het militair materieel zou kunnen zorgen voor toenemende interne spanningen in Indonesië. Dit komt doordat dat de fregatten mogelijk uitgerust worden met een nieuwe type munitie dat speciaal ontwikkeld is voor gebruik tegen doelen op land.

Het is overigens opvallend dat deze levering doorgaat, want vorig jaar ging de verkoop van tachtig Defensietanks aan Indonesië niet door. De Tweede Kamer was toen vanwege mensenrechtenschendingen tegen de deal. Timmermans, die toen nog Kamerlid was voor de PvdA, stemde tegen de levering en dreigde zelfs met een motie van afkeuring. Samen met Jasper van Dijk heb ik de volgende vragen gesteld:

1.

Bent u bekend met het artikel ‘ Italian Munition Gives Naval Gun Ground Attack Capability’? Klopt het dat het nieuwe type munitie ‘Vulcano 76′ voor de boordkanonnen van fregatten, speciaal ontwikkeld is voor gebruik tegen doelen op land?

2.

Is het juist dat Nederland meebetaalt aan de ontwikkeling van dit type munitie? Zo ja, voor welk bedrag?

3.

Wordt dit type munitie (in de toekomst) gebruikt op de vier fregatten die geleverd worden aan Indonesië?

4.

Deelt u de mening dat deze bewapening de fregatten geschikt maakt voor het bombarderen van landdoelen en dus ook eventueel rebellen die het Indonesische leger bestrijden?

5.

Is een dergelijke inzet niet strijdig met uw stelling: “Het ligt niet voor de hand dat onderhavige goederen zullen bijdragen aan het toenemen van interne spanningen, mede gelet op het feit dat materieel van de Indonesische marine hierbij niet wordt ingezet.”? (2)

6.

Wilt u deze vragen beantwoorden voor het AO wapenexport op 3 juli?

Bronnen:

(1) Defense News, 27 May 2013,

http://pdfpages.gannettgov.com/prepress/fpo_pdfs/DFN_INT_FPO.pdf.

(2) Brief Buza en Buha-OS over de afgifte van vergunningen voor wapenexporten aan Indonesië, 4 juni 2013.