Pvda Lanceert Investeringsplan Voor Nederlandse Bedrijven

Met dank overgenomen van J.C. (Jan) Vos i, gepubliceerd op donderdag 6 juni 2013.

Pvda Lanceert Investeringsplan Voor Nederlandse Bedrijven

‘ONS BEDRIJFSLEVEN VERDIENT BETER’

De komende jaren zal Nederland zichzelf opnieuw moeten definieren. We moeten opnieuw leren dat echt geld alleen verdiend kan worden door echte waarde te creeren. Echte waarde creeer je door een renaissance van ondernemerschap, duurzame technologie en met creatieve innovatie. Met producten en diensten die maatschappelijke paradigma’s verschuiven en echte verandering bewerkstelligen. Alleen als we weer leren echt geld te verdienen kunnen we echt geld herverdelen. Het is aan ondernemers om de schouders eronder te zetten en ambities waar te maken en aan de politiek om ondernemers ruim baan te geven. Dat is onze grootste gezamenlijke opdracht voor de komende jaren.

Onze bedrijven staat het water tot aan de lippen. De PvdA verzoekt de regering daarom om vier maatregelen te onderzoeken die een fundamentele verschuiving tot stand kunnen brengen.

Ten eerste is er de afgelopen jaren vanuit verschillende hoeken gepleit voor investeringen van pensioenfondsen in de Nederlandse economie. Pensioenfondsen beleggen nu hun 900 miljard aan beheerd vermogen voor 95% in andere landen en dat moet veranderen. We mogen eerst aan onze eigen economie denken. Pensioenfondsen en beleggingsexperts beargumenteren vaak vanuit de portfolio management theorie dat zij een wereldwijde exposure zoeken. Wellicht is het inderdaad zo dat het rendement van beleggingen op middellange en lange termijn iets lager zullen zijn, maar ik zou graag van het kabinet horen of zij een onderzoek wil instellen naar een tijdelijke verhoging van de investeringen van onze pensioenfondsen in Nederland. Deze investeringen kunnen onze bedrijven helpen opnieuw te groeien. Mijn fractie overweegt een motie op dit punt.

Ten tweede moet de Nederlandse overheid het MKB steunen. Het MKB is verantwoordelijk voor de grootste groei in werkgelegenheid en innovatie. Het grootste deel van de Nederlanders is werkzaam in het Nederlandse MKB en het grootste deel van de innovatie komt voort uit het MKB. Te vaak hoor ik van ondernemers dat de bank de paraplu wegtrekt nu het regent, te vaak hoor ik dat er geen vertrouwen is in de bank als betrouwbare zakenpartner en te vaak hoor ik dat het eerste doel van een ondernemer niet langer is om te groeien, maar dat het doel nu is om bankschulden af te lossen om van het ‘gedoe’ met ‘die bankiers’ af te komen.

Samengevat: de situatie op de kapitaalmarkt is er voor bedrijven ronduit beroerd, gisteren werd nog bekend dat onze middenstand het water echt aan de lippen staat en mijn fractie roept de minister indringend op om bedrijfs-financieringen te verruimen.

We vragen het kabinet inzichtelijk te maken welke mogelijkheden er zijn om de beschikbaarheid van risico-kapitaal voor starters en MKB te vergroten door bijv fiscale regeling of door oprekken bestaande regelingen. We zien graag meer financieringsmogelijkheden voor het ‘Missende Midden’ en we juichen een uitbreiding toe van de faciliteiten voor snelle groeiers, bijvoorbeeld door het instellen van Economic Free Zones. Graag zouden we voor de begrotingsbehandeling een reactie ontvangen. We overwegen ook dit punt in een motie op te nemen, samen met de VVD.

Ten derde. Het is mijn fractie duidelijk geworden dat er in onze infrastructuur veel meer geinvesteerd kan worden, met alle positieve gevolgen van dien voor onze bedrijven en werkgelegenheid, als wij creatiever nadenken over de wijze waarop we de financiering van deze projecten vormgeven. Institutionele beleggers hebben veel belangstelling getoond voor inflation linked bonds. Deze bonds, waar nu veel vraag naar is, worden door veel landen uitgegeven, maar niet door Nederland. Wellicht is dat ook niet de meest voor de hand liggende oplossing, maar als we PPS-projecten zodanig financieren dat inflatierisico’s worden gemitigeerd kan meer institutioneel geld worden belegd om onze bedrijven weer op stoom te helpen. Op deze manier komen we tegemoet aan de grote vraag naar het risico op inflatie mitigerende financieringsmiddelen van de overheid en stimuleren we onze binnenlandse investeringen. Er zijn al enkele voorbeelden van projecten bekend. Institutionele beleggers en anderen hebben mijn fractie aangegeven daar grote behoefte aan te hebben. Een innovatievere wijze van overheidsfinanciering, met meer garantstellingen en creatievere producten kan een investeringsimpuls geven aan onze economie zonder dat de Europese Commissie meteen langs komt met de 3% meetlat.

Ten vierde focus op groene groei: de PvdA is van mening dat in een wereld waar straks 9 miljard mensen wonen alleen groene groei mogelijk is. Daar zit onze toekomst. De focus op de biobased economy en cleantech is daarom verstandig. Maar als het puntje bij paaltje komt: er wordt gesproken over groene groei, maar kan deze ook gekwantificeerd worden? De CleanTech sector groeit mondiaal met 10% per jaar, Duitsland is daar met 14% marktleider. Waar staan wij als land en waar gaan we naar toe? En uit het bij de SER uitonderhandelde energieakkoord krijgen wij in de toenemende matie berichten dat de groene NGO’s aan het kortste eindje trekken en dat de kolenboeren het winnen, deelt de minister deze mening en realiseert hij zich dat voor een akkoord breed draagvlak nodig is? Mijn fractie maakt zich op dit punt ernstig zorgen.

Bovenstaande vier voorstellen, een groter deel van onze pensioenbeleggingen in NL, een actieplan voor de financiering van ons bedrijfsleven, het aanzwengelen van onze binnenlandse investeringen met creatieve financieringsconstructies en het vol inzetten op kwantificeerbare groene groei, zal de minister van EZ niet alleen kunnen beoordelen. Ik verzoek hem dan ook om in overleg met zijn meest betrokken collega’s in het kabinet op korte termijn tot een appreciatie en uitwerking van deze voorstellen te komen. Ons bedrijfsleven verdient beter.