PvdA Europees Parlement verbaasd over stoppen nucleaire stresstests

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op vrijdag 14 juni 2013, 0:22.
PvdA Europees Parlement verbaasd over stoppen nucleaire stresstests
Bron: Blog Judith Merkies

Op een tweedaagse conferentie van Ensreg, de Europese vereniging van nucleaire veiligheidsagentschappen, werd dinsdag bevestigd dat er geen nieuwe nucleaire stresstest komt omdat deze 'te veel inspanningen vergt'. Judith Merkies, Europarlementariër voor de PvdA, is verbaasd: "Als we zien wat de gevolgen zijn van nucleaire rampen dan lijkt het me een vereiste dat lidstaten vanaf nu elkaars nucleaire installaties regelmatig controleren. De gevolgen van een ongeluk in een kerncentrale stoppen niet aan de landsgrens. Dat een Europese stresstest te veel moeite zou kosten kan geen argument zijn om in te binden op veiligheid."

Judith Merkies sprak hierover vanochtend op BNR.

Op basis van het resultaat van de stresstest doet de Europese Commissie binnenkort een voorstel tot herziening van de nucleaire veiligheidsrichtlijn. Deze moet strengere normen opleggen aan de nucleaire industrie. Merkies: "We zijn absoluut niet tevreden met deze eenmalige check-up. De Europese nucleaire veiligheidsagentschappen moeten in hun berekeningen meenemen wat de kostprijs is van wanneer het mis zou gaan. Wat mij betreft heeft kernenergie geen toekomst, maar zolang kerncentrales actief zijn in Europa moet maximale veiligheid gewaarborgd zijn."

Bij de Belgische kerncentrales van Doel en Tihange zijn recent scheurtjes ontdekt in de reactoren. Deze centrales bevinden zich niet ver van de Nederlandse grens. Na een tijdelijke sluiting werden ze vorige week opnieuw opgestart.

Photo: Flickr / akbyte