Misstanden in Bengaalse textielsector aanpakken - Hoofdinhoud
Foto Facebook / Lilianne Ploumen
Als co-voorzitter van een groep van donorlanden heb ik in Bangladesh de eerste donorcoördinatiegroep ter verbetering van de werkomstandigheden in de textielsector voorgezeten. Ik deed dat samen met de Bengaalse minister van Handel, Gulam Mohamed Quader. We gaan ons de komende tijd actief inzetten voor betere en veilige arbeidsomstandigheden in Bengaalse textielfabrieken.
Ook heb ik de slachtoffers van het ingestorte Rana Plaza Complex bezocht. Het is afschuwelijk dat er zoveel mensen onnodig zijn omgekomen en zoveel mensen verminkt zijn. Ik heb hier te veel menselijk leed gezien.
Dit is geen incident. Sinds 2006 zijn ruim 1500 textielwerkers in textielfabrieken in Bangladesh omgekomen. We mogen niet accepteren dat textielarbeiders enorme veiligheidsrisico’s moeten lopen om voor ons spijkerbroeken en t-shirts te maken. Een lage prijs mag niet ten koste van alles gaan. En dan te beseffen dat van een t-shirt van tien euro slecht 50 cent naar de producent gaat. De race naar de laagste prijs moet worden gestopt.
Producenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen in de keten en ten minste volgens de OESO Richtlijnen handelen. Dit betekent dat bedrijven de risico's in hun keten in kaart hebben en systemen geïmplementeerd om deze risico's te minimaliseren.
Donderdag presenteert de Nederlandse textielsector zelf een plan om de misstanden in de textielsector aan te pakken.