Veel gestelde vragen over het Transatlantic Trade Investment Partnership (TTIP)

Met dank overgenomen van M.R. (Marietje) Schaake i, gepubliceerd op woensdag 12 juni 2013, 2:11.

An English version of this post can be found here.

Beste bezoeker,

De EU en de VS staan op het punt onderhandelingen te openen over een Transatlantisch handels- en investeringsverdag (Transatlantic Trade and Investment Partnership (“TTIP“)).

Deze ambitie van de EU en de VS markeert het begin van een nieuwe fase voor handel en investeringen, en die van de positie van het Transatlantisch partnerschap in de wereld. Al heel snel zal de aandacht van politiek momentum worden verlegd naar de daadwerkelijke onderhandelingen, die naar verwachting kort na de zomer zullen starten. Dit zal een zeer technisch proces worden. Het is tijd om van de torenhoge ambities neer te dalen, en het moeilijke werk dat voor ons ligt onder ogen te komen, als we de hoge verwachtingen willen inlossen.

Ik ben de woordvoerder op TTIP namens de Europese liberale fractie (ALDE). Tevens ben ik de enige Nederlander in de Internationale Handelscommissie van het Europees Parlement, de hoofdcommissie op dit dossier. Ook als lid van de Commisse buitenlandse zaken en de delegatie voor betrekkingen tussen de Verenigde Staten en het Europees Parlement ben ik nauw betrokken bij het proces.

Dit blog zal veelgestelde vragen beantwoorden en tegelijkertijd mijn prioriteiten voor de onderhandelingen uiteenzetten. Blijf deze pagina bezoeken, want ik zal hem regelmatig updaten terwijl het onderhandelingsproces vordert. Ik zal deze pagina ook gebruiken om input en ideeën te verzamelen, of het nu gaat om openbare aanbesteding, directe buitenlandse investeringen, intellectuele eigendomsrechten, de kwaliteit van rundvlees of de gelijktrekking van technische standaarden voor nieuwe IT apparaten of auto’s, etc.

We moeten samen werken aan een ambitieus en vooruitstrevend akkoord dat onze twee economieën sterker maakt en dat voordelig is voor beide economieën en onze burgers in deze snel veranderende wereld. Gedurende de komende maanden zal ik verschillende bijeenkomsten organiseren voor uiteenlopende belangengroepen. De eerste van deze bijeenkomsten, over de rol van intellectueel eigendomsrecht in TTIP, vond plaats op 15 mei. Kijk hier naar een opname van het evenement (engels gesproken).

Hartelijke groet,

Marietje Schaake

Laatste update (29/05/2013)

  • 1. 
    Laatste ontwikkelingen

Op donderdag 23 mei heeft het Europees Parlement een Resolutie aangenomen (lees de tekst hier), met daarin zijn standpunten en prioriteiten voor TTIP. Het Parlement heeft over het algemeen ingestemd met een breed mandaat voor de Commissie, maar eiste wel dat de audiovisuele sector buiten de onderhandelingen zou worden gelaten. De New York Times schreef een artikel naar aanleiding van de stemming over de Resolutie. De Resolutie volgt op het concept onderhandelingsmandaat, zoals door de Europese Commissie op 12 maart jl. gepresenteerd aan de Raad (Ministers uit EU lidstaten). Naar verwachting zal de Raad op 14 juni a.s. een onderhandelingsmandaat formeel goedkeuren. Op dit moment is het nog onduidelijk of, en welke, wijzigingen de Raad zal doen aan het voorstel van Europese Commissie.

Naar verwachting zal de formele aftrap voor onderhandelingen tussen de EU en de VS worden gedaan tijdens een speciale top op 19 en 20 juni in Dublin, de hoofdstad van Ierland, wat thans het voorzitterschap van de Europese Raad bekleedt. De eerste onderhandelingsronde zal dan in juli plaatsvinden.

Formeel heeft het Europees Parlement geen rol bij de goedkeuring van het onderhandelingsmandaat, dat is de exclusieve bevoegdheid van de Raad. Niettemin speelt het Parlement een essentiële rol. Omdat haar instemming met een uiteindelijk akkoord verdragsrechtelijk wel vereist is, zal het gedurende het gehele proces nauw geïnformeerd en betrokken moeten blijven.

In de VS informeerde President Obama het Congres over zijn intentie om de formele onderhandelingen tussen de EU en de VS overTTIP van start te laten gaan.

Zowel de aankondiging van President Obama als het concept-onderhandelingsmandaat van de Europese Commissie steunen de hoofdaanbeveling in het definitieve rapport van de High Level Working Group on Jobs and Growth (“HLWG”) die al in november 2011 door President Obama en de President van de Europese Commissie, Barroso, werd opgericht.

Het definitieve rapport van de HLWG beveelt kort gezegd het begin van onderhandelingen over een TTIP aan, schetst een realistisch raamwerk van gespreksonderwerpen en benoemt de belangrijkste bouwstenen van een akkoord.

Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan reageren politici, bedrijven en burgers positief op de aankondiging van de onderhandelingen en verwelkomen ze de potentiële economische groei en nieuwe banen die zouden worden gerealiseerd door het afbreken van barrières tussen de twee grootste handelsblokken van de wereld.

——-

  • 2. 
    Tijdspad

Aan de kant van de VS zal de United States Trade Representative (“USTR”) de hoofdonderhandelaar zijn. De Europese Commissie, op een mandaat van de Raad (de vertegenwoordigers van de 27 lidstaten), zal exclusief onderhandelen namens de EU, behalve daar waar exclusieve bevoegdheden van de Lidstaten worden besproken. De concept versie van de onderhandelingsrichtlijnen, op basis waarvan het uiteindelijke mandaat wordt vastgesteld, is op 12 maart goedgekeurd door de Europese Commissie en de Commissaris voor Internationale Handel, Karel de Gucht, heeft deze eind maart aan de Raad gestuurd. Goedkeuring van de Raad wordt verwacht op 14 juni a.s.

In de hiervoor genoemde resolutie geeft het Europees Parlement zijn visie op het concept-onderhandelingsmandaat en de toekomstige onderhandelingen.

Het Witte Huis heeft op haar beurt een notificatieplicht aan het Congres, gevolgd door een negentig dagen durende consultatie periode, die inging op 20 maart. Hierna kunnen de formele onderhandelingen beginnen, als ze worden goedgekeurd door het Congres. Het startschot van de officiële onderhandelingen wordt in juni 2013 verwacht, eventueel tijdens een EU-VS top.

Op technisch niveau zijn de onderhandelingen echter al wel begonnen. Tijdens het werk van de HLWG, het opstellen van het interim en definitieve rapport met concrete aanbevelingen, is het speelgebied al grondig verkend; er is op een realistische manier gekeken naar de kansen en problemen die zich voor zullen doen tijdens de onderhandelingen, in het Engels een “scoping exercise”. De Commissie heeft ook een grondige studie uitgebracht van het onafhankelijke onderzoeksbureau, Centre for Economic Policy Research (CEPR), waarin de economische effecten voor de EU en de VS van het TTIP uiteen worden gezet.

Het is nog niet precies duidelijk hoe lang de officiële onderhandelingen zullen gaan duren, maar beide partijen willen een jarenlang proces vermijden. In de VS wordt gesproken van “één tank benzine” en Commissaris De Gucht wil het akkoord in de komende 18 maanden sluiten. De ervaring leert echter dat dergelijke onderhandelingen veel langer kunnen duren. De Gucht heeft beloofd dat hij regelmatig zal rapporteren aan de leden van de Internationale Handelscommissie van het Europees Parlement en dat hij altijd klaar staat om hen te informeren als er specifieke vragen zijn.

Uiteindelijk zullen het Europees Parlement, alle 27 EU Lidstaten en het Amerikaanse Congres het eindresultaat van de onderhandelingen moeten goedkeuren. Nationale parlementen zullen het verdrag misschien ook nog moeten ratificeren. Het ultieme doel is het creëren van een interne markt tussen de VS en de EU, maar dat zou nog vele jaren kunnen duren.

  • 3. 
    Wat is het Transatlantic Trade and Investment Partnership?

Het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) is de officiële naam van een toekomstig vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Het verdrag beoogt economische groei en nieuwe banen te creëren door verschillende vormen van barrières voor vrijhandel in goederen en diensten af te breken en door directe buitenlandse investering tussen de VS en de EU te stimuleren.

In het TTIP wordt ernaar gestreefd om tariefmuren te doorbreken door alle tarieven op te heffen op een groot aantal producten en diensten dat wordt verhandeld tussen de EU en de VS. Ook is het de bedoeling dat zogenaamde Non Tarriff Barriers (NTB’s) worden opgeheven, zoals uiteenlopende technische of veiligheid standaarden, licentie verplichtingen, langdurige douane procedures, beperking van toegankelijkheid van openbare aanbestedingsmarkten en wettelijke beperkingen op handel. Daarom zullen de onderhandelingen zich op een breed scala aan onderwerpen richten. De US Trade Representative zette op 20 maart zijn doelen uiteen in een brief aan het Congres.

  • 4. 
    Waarom is een handels- en investeringsverdrag tussen de EU en de VS juist nu van belang?

Het afbreken van handelsbarrière tussen ‘s werelds grootste twee handelsblokken is niet nieuw. Politieke wil in zowel de EU als de VS om de uitdaging van het onderhandelen van een dergelijk verdrag aan te gaan wordt hoofdzakelijk voortgedreven door de huidige economische crisis maar ook door de ambitie om gezamenlijk een leidende rol te blijven spelen ten opzichte van snel ontwikkelende nieuwe economieën.

De grote economische en wereldwijde uitdagingen die voor zowel de EU als de VS gelden, hebben voor een nieuwe politiek momentum gezorgd. Zo is de economie van de EU voor de tweede keer in vier jaar in een recessie beland, in de VS komt groei maar niet van de grond en aan beide kanten van de oceaan is de werkloosheid veel te hoog. Zware bezuinigingsmaatregelen - vooral in de EU - maken het daarbij lastiger voor overheden om de economie te stimuleren. Een voortslepende diepgaande economische crisis in de EU zou uiteindelijk de wereldeconomie in een recessie mee kunnen trekken.

Vrijhandel is een voor de hand liggende manier om onze economieën te stimuleren door vraag en aanbod te creëren zonder dat daarvoor financiële prikkels of injecties met publiek geld voor vereist is. Hoewel de wederzijdse tarieven tussen de EU en de VS al laag zijn, met een gemiddelde[1] van 3 procent, zou het afschaffen van deze tarieven, door de gigantische omvang van trans-Atlantische economie en handel, al een positief effect hebben op banen en economische groei. Door het wegnemen van NTBs, zouden de voordelen nog veel groter zijn.

De EU zou met de totstandkoming van een ambitieus TTIP aan haar Lidstaten ook de toegevoegde waarde van economische samenwerking en vertegenwoordiging op het wereldtoneel opnieuw kunnen bewijzen. Een land als het Verenigd Koninkrijk of Nederland zou een verdrag met de VS nooit op dezelfde voorwaarden kunnen voeren als de EU als collectief.

Vanuit een mondiaal perspectief zou een trans-Atlantisch verdrag een nieuwe maatstaf creëren voor de wereldhandel van de toekomst en zou het een stimulans kunnen zijn voor (her)opkomende economieën en ontwikkelingslanden om hun markten te openen om zo een hogere mate van welvaart te realiseren en tegelijkertijd competitiever te worden.

  • 5. 
    Wat betekent ‘alomvattend’ en wat zijn de voornaamste voordelen?

Gegeven de onovertroffen politieke steun in de VS en de EU, willen beide partijen alle mogelijke onderwerpen bespreekbaar houden om een consensus over te bereiken en zo de voordelen voor beide te optimaliseren. Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan is het startschot van de onderhandelingen zeer positief ontvangen. De voorzitter van de Committee of Ways and Means, Dave Camp, gaf aan dat hij de acties van de President steunde en een ambitieus TTIP zou verwelkomen. Binnen de EU hebben nationale regeringen enthousiast gereageerd op de stap die nu gezet is. Het Europees Parlement spreekt in de Resolutie zijn steun uit voor een eventueel TTIP en spoort de Commissie aan om een breed en alomvattend verdrag uit te onderhandelen, en tegelijkertijd de hoge standaarden van de EU te waarborgen.

Alleen het afschaffen van tarieven zou al een zekere winst opleveren. Een alomvattend verdrag echter, zou veel meer doen en dus grotere voordelen hebben, vooral omdat zogenaamde “behind-the-border” barrières de echte obstakels zijn voor optimale trans-Atlantisch handel. Tachtig procent van de potentiële Bruto Binnenlands Product (BBP) stijging zou, volgens het CEPR rapport, worden gegenereerd door het reduceren van kosten die ontstaan door bureaucratie en regelgeving en door handel in diensten en openbare aanbesteding te liberaliseren. Concurrentiebemoeilijkende regelgeving doet kosten oplopen en heeft een negatief effect op productiviteit. Dit geldt niet alleen voor multinationals, maar ook voor kleine en middelgrote bedrijven. President Obama zei recentelijk dat hij hoopt dat het TTIP ook ruimte zal creëren voor kleine en middelgrote bedrijven om direct te exporteren.

Door het TTIP zouden de EU en de VS standaarden en procedures moeten coördineren (inclusief sanitaire en fytosanitaire maatregels, technische blokkades voor handel, etc.) en de compatibiliteit van de regulerende systemen moeten vergroten. Het TTIP zou zich richten op het wegnemen van NTB’s (Non Tariff Barriers) en beperkingen op markttoegang in de dienstensector en openbare aanbesteding. Europese bouwbedrijven zouden dan bijvoorbeeld voor grote bouwprojecten in de VS kunnen meebieden of Europese luchtvaartmaatschappijen zouden binnenlandse vluchten in de VS kunnen aanbieden. Auto’s die veilig worden bevonden voor de Europese markt, zouden automatisch worden toegestaan op de Amerikaanse markt.

Een ambitieus en alomvattend TTIP zou jaarlijks 119 miljard Euro kunnen opleveren voor de EU als geheel. Dit vertaalt zich naar gemiddeld 545 Euro aan extra inkomsten per jaar voor een gezin van vier in de hele EU. Een alomvattend verdrag zou ook structurele salarissen kunnen verhogen met gemiddeld 0.5 procent voor zowel hoog- als laagopgeleiden. Naast salarissen, zou het TTIP ook het aantal banen vergroten doordat de meeste industriële sectoren meer zouden gaan produceren. [2]

Het TTIP zou de export in bijna alle sectoren stimuleren, maar zou voor een paar sectoren extra voordelig zijn. Het CERP rapport berekende dat de export van de motorvoertuigen sector van de EU naar de rest van de wereld zou stijgen met 43 procent, de import met 42 procent. De export van deze sector naar de VS zou zelfs met 149 procent kunnen toenemen. Ook in andere sectoren zou de export flink kunnen gaan stijgen. Met name de metaal producten (+12 procent), bewerkt voedsel (+9 procent), chemicaliën (+9 procent), andere fabricaten (+9procent), andere transport apparatuur (+6 procent) sectoren zouden profiteren. [3]

De gigantische kansen van de digitale economie en E-commerce in brede zin moeten ook opgenomen worden in het TTIP. Of het nu gaat om online video en muziek streamen of het verschepen van Franse kaas en Italiaanse wijn die zijn besteld in een online winkel; de trans-Atlantische markt zal in toenemende mate op (toegang tot) digitale platforms en diensten vertrouwen.

Andere landen die exporteren naar de EU en de VS zouden ook kunnen profiteren van een verbeterde toegang tot de markt, het zogenaamde “direct spill-over” effecten. Als andere landen zich zouden aanpassen aan de nieuwe maatstaven die door het TTIP worden gezet, zou dit kunnen leiden tot “indirect spillover effects” voor de EU en de VS. Het TTIP zou verrijkende positieve effecten hebben op de wereldwijde handel en welvaart; het GDP van de rest van de wereld zou daardoor met 100 miljard euro kunnen toenemen.

De onafhankelijke CEPR studie toont aan dat de positieve gevolgen van het TTIP voor de EU, de VS en de rest van de wereld vele malen groter zouden zijn wanneer er een alomvattend en ambitieus verdrag wordt getekend dan wanneer het een beperkt verdrag is, bijvoorbeeld slechts gericht op het afbreken van tarieven. Dit benadrukt het belang van het bereiken van een breed akkoord dat alomvattend is en zich niet alleen op tarieven richt.

  • 6. 
    Wat zijn de voordelen voor Nederland?

De Nederlandse open economie reageert sterk op externe invloeden internationale handelsstromen en kan daarom enorm profiteren van het TTIP. Denk alleen al aan extra werk voor de haven in Rotterdam of diensten die internationale bedrijven vanuit hun hoofdkantoren aan de Amsterdamse Zuidas kunnen uitbreiden of aanbieden.

Nederland staat vijfde op de wereldranglijst van grootste exporteurs en zevende op de wereldranglijst van grootste importeurs ter wereld, dat omvat zowel goederen en diensten. De belangrijkste partnerlanden voor onze import en export zijn landen in de Europese Unie zelf en de VS. De VS zijn de zesde belangrijkste handelspartner van Nederland op zowel import als exportgebied.

De Nederlandse en Amerikaanse economie zijn nauw met elkaar verbonden. In 2008 werkten bijvoorbeeld 228.800 Nederlanders voor een filiaal van een Amerikaans bedrijf, vice versa werkten er 371.500 Amerikanen voor een filiaal van een Nederlands bedrijf. Na Japan en het Verenigd Koninkrijk is Nederland de grootste investeerder in de VS. In totaal bedroegen directe investeringen van de VS in Nederland in 2010 542.66 miljard USD. In datzelfde jaar bedroegen de directe investeringen van de VS in China slechts 60,5 miljard USD.

Door het belang van handel met de VS voor Nederland zou het TTIP grote voordelen hebben voor de Nederlandse economie. Een breed verdrag zou structureel 4 miljard Euro opleveren voor de Nederlandse economie. Een beperkt verdrag zou 1,4 miljard Euro opleveren. De agrarische, chemische en hightech sectoren zouden het meest profiteren van een breed partnerschap.

44 procent van alle Nederlanders werkt bij een bedrijf dat exporteert. Daarom zou het TTIP ook op banen en salarissen zou een positief effect hebben. Op de lange termijn zouden salarissen met 0,5 procent stijgen als gevolg van een TTIP. Daarnaast zou het verdrag, door een verhoogde economische activiteit banen creëren.

De effecten van een vrijhandelsverdrag zouden waarschijnlijk niet direct merkbaar zijn in Nederlandse winkels. Immers, een winkelier mag zijn eigen prijs voor een product bepalen: een kledingstuk bijvoorbeeld zou dus in Nederland niet automatisch hetzelfde kosten als in de VS. De positieve effecten van een TTIP zouden vooral zichtbaar zijn op een macro-economisch niveau, wat ze overigens niet minder groot maakt.

  • 7. 
    Welke obstakels zijn te verwachten?

Hoewel er hoge verwachtingen en veel optimisme heerst over de positieve effecten op het aantal banen en de economische groei door het TTIP, zullen er een aantal lastige en gevoelige aspecten zijn die eerst moeten worden opgelost.

Landbouw

Naar verwachting wordt landbouw een controversieel punt, ondanks dat het slechts 4,5% en 5.6% tussen respectievelijk de EU en de VS behelst.[4] Moeilijkheden zijn vooral te verwachten omdat de landbouwlobby in zowel de EU als de VS politiek erg sterk en goed georganiseerd is. Verschillende Amerikaanse Senatoren hebben al aangegeven dat ze slechts akkoord kunnen gaan met het TTIP als er ook op het gebied van landbouw vooruitgang wordt geboekt. Enkele voorbeelden: genetisch gemanipuleerde gewassen komen veel voor in de VS terwijl ze in de EU streng worden gereguleerd. De EU heeft ook rundvlees uit de VS dat met hormonen is behandeld verboden. Er zijn echter, om vertrouwen te kweken, al twee verboden opgeheven (levende varkens en rundvlees gewassen met melkzuur).

Europese boeren ontvangen thans hoge subsidies onder het EU gemeenschappelijk landbouwbeleid, iets dat de Fransen en andere Zuidelijke landen - met hun reeds stagnerende economieën - niet kwijt zouden willen raken. Ook in de VS krijgen de boeren substantiële subsidies van de overheid. Het Congres van de VS heeft nog nooit een vrijhandelsverdrag geratificeerd waar landbouw geen onderdeel van was.

Hoge tariefmuren verkleinen ook de effecten van internationale concurrentie op de eigen markt. De gemiddelde landbouwbelastingen in de EU zijn 18,6 procent vergeleken met 9,7 procent in de VS; in de VS gelden hoge tarieven voor vlees (30%), melkproducten (maximaal 139%) en groente (22-23%).[5]

Openbare Aanbesteding

Openbare aanbesteding wordt een ander uitdagend dossier. De EU heeft grote bezwaren tegen de zogenaamde “Buy American” clausules op het Amerikaanse Federale en Staatsniveau. Dit zijn protectionistische maatregelen die lokale en regionale overheden dwingen om binnenlandse arbeidskrachten in te huren en binnenlandse producten te kopen. De openbare aanbestedingsmarkt biedt veel perspectief voor Europese bedrijven, niet in de laatste plaats omdat de infrastructuur van de VS wel toe is aan grondige opknapbeurt.

Een extra complicatie hier is dat de Amerikaanse Federale regering de 51 staten niet kan dwingen om hun aanbestedingsmarkten te openen. Hierdoor zouden huidige Federale “Buy American” clausules vervangen kunnen worden door bijvoorbeeld “Buy Pennsylvania” of “Buy Maine” clausules. Daarmee zou de toegang dus niet worden vergroot. Dat ziet de EU natuurlijk niet graag. Daarom moeten ook de Amerikaanse Staten nauw worden betrokken en vertegenwoordigd bij de onderhandelingen, zoals ook gebeurt met de Canadese provincies in de EU-Canada handelsonderhandelingen.

Wetgevende competenties

De discrepantie tussen de Federale en Statelijke competenties bestaan ook in andere sectoren, zoals de juridische sector. Advocaten die worden toegelaten tot de Balie in New York Bar Association mogen hun beroep bijvoorbeeld niet in Californië beoefenen, laat staan dat een Nederlandse advocaat daar een firma op zou mogen zetten. Bij het vaststellen van regelgeving zijn veel Amerikaanse instellingen en agentschappen verplicht om toestemming te vragen van parlementaire commissies in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de zogenoemde Congressional oversight committee. Hierdoor ontstaat er een extra laag met beslissingsbevoegdheden die de zaak nog verder compliceert.

Het is belangrijk kom op te merken dat Europese wetten en regels die thans gelden niet kunnen worden geamendeerd of in de prullenbak worden gegooid door het TTIP, of door welk ander internationaal verdrag dan ook. Het aanpassen van bestaande wetten vereist een aparte wetgevingsprocedure, met toestemming van alle EU Lidstaten en het Europees Parlement. Hetzelfde geldt voor de VS.

Verdere problemen kunnen ontstaan doordat de VS en de EU gelijktijdig ook met andere staten onderhandelen over handelsverdragen. De VS onderhandelt momenteel met verschillende landen in het kader van de Trans-Pacific Partnership, terwijl de EU in onderhandelingen is met Canada, Vietnam, India en zelfs China.

Ondanks deze lastige kwesties hebben beide partijen benadrukt dat ze zullen streven naar een alomvattend TTIP. De Gucht erkende dat er gevoelige kwesties zouden zijn en stelde dat het TTIP een”alomvattend maar ook ‘levend verdrag’ zou worden, met een aantal onderdelen die kunnen worden ontwikkeld als het verdrag reeds getekend is”.

  • 8. 
    TTIP Quotes

Karel de Gucht: Pers conferentie, 12 Maart 2013 - Straatsburg

“We hopen met de onderhandelingen te kunnen beginnen voor het zomerreces, want hoe eerder we beginnen, hoe eerder we een akkoord kunnen bereiken dat voor beide kanten voordelig is.”

“De echte uitdaging is om de vele ‘behind the border barriers’ die worden gecreëerd door binnenlandse standaarden en regelgeving aan te pakken.”

“We moeten de manier waarop we reguleren, waardoor nu veel bedrijven dubbel moeten betalen, versimpelen en verbeteren, Het handelsverdrag moet meer gestroomlijnd, effectiever en efficiënter worden.”

“De partijen zijn het erover eens dat het een alomvattend verdrag moet worden, maar dit zal worden bepaald door de mate waarin de EU en de VS met verreikende en pragmatische compromissen kunnen komen; dat is in elk geval wat we gaan proberen.”

“We hebben duidelijke regels voor de toekomst en oplossingen voor het verleden nodig en dat is waar ik me op zal richten. Dit zou moeten lukken binnen een redelijke tijd, waarschijnlijk nog binnen dit mandaat.”

Karel de Gucht: Commissie voor Internationale Handel van het Europees Parlement, 21 februari 2013 - Brussel:

“ACTA, een van de nagels in mijn doodskist. Ik ga die discussie niet opnieuw beginnen. Echt waar, ik bedoel, ik ben geen masochist. Ik ben niet van plan om dat te doen.”

“Wanneer de Commissie met nieuwe basis wetgeving komt, en ik vind dat ze dat moet doen, dan is de vraag opnieuw aan de orde, maar ik ga het niet via de achterdeur doen.”

Demetrios Marantis, Acting US Trade Representative: brief aan Speaker of the House 20 maart 2013 — Washington

“We onderschatten de uitdagingen van het sluiten van een alomvattend handelsverdrag met de EU zeker niet. Maar de potentiele positieve gevolgen zijn de moeite meer dan waard.”

“Het TTIP zou een aantal regels en disciplines vast kunnen leggen dat voor het wereldwijde handelssysteem van belang is en tegelijkertijd de nauwe strategische banden tussen de VS en de EU kunnen versterken.”

Devin Nunes, voorzitter Trade Subcommitte: persbericht 20 maart 2012 — Washington

“Een ambitieus trans-Atlantisch handelsverdrag met de Europese Unie zou de dominante economische alliantie, die gericht is op vrijhandel en open markten, versterken en een voorbeeldfunctie hebben voor andere naties.”

Orrin Hatch, lid Senate Finance Committee: persbericht 20 maart 2013 — Washington

“Als dit verdrag echte markttoegang en reguleringsharmonisering bereikt en tegelijkertijd de hoge standaarden van intellectuele eigendomsrechten handhaaft, ben ik er zeker van dat het grootschalige steun vanuit het Congres zal krijgen. De kansen die voor ons liggen zijn zeer reëel.”

  • 9. 
    Is het TTIP een nieuw ACTA?

Nee. Het “Anti-Counterfeiting Trade Agreement” streefde ernaar om de handel in vervalste goederen tegen te gaan. Het had daarom meer weg van een wetshandhavingverdrag dan een handelsverdrag. ACTA zou een verdrag geweest zijn met een beperkte focus. De protesten tegen ACTA kwamen van verschillende belanghebbenden, van digitale vrijheidsorganisaties, tot internet bedrijven en ontwikkelingshulp organisaties.

Het TTIP wordt een veel breder verdrag, waar intellectuele eigendomsrechten slechts een onderdeel van zijn. Als gevolg hiervan zullen bezwaren tegen een deel van het verdrag waarschijnlijk niet het hele verdrag torpederen. Op dit moment is het nog helemaal niet duidelijk of intellectuele eigendomsrechten überhaupt een onderdeel zullen zijn van de TTIP onderhandelingen. Het laatste rapport van de HLWG benadert dit onderwerp voorzichtig en beveelt aan dat “beide partijen een beperkt aantal intellectuele eigendomsrechten onderwerpen aansnijdt, zonder bevooroordeeldheid over de uitkomst”.

Commissaris De Gucht zei vorige week in het Internationale Handelscomité dat hij niet het debat over ACTA weer wil openen en dat hij nieuwe simpele EU wetgeving wil over copyright op het internet, zonder dat het “via de achterdeur” tot stand komt. De gegevensbeveiliging richtlijn is niet onderdeel van de TTIP onderhandelingen. Commissaris de Gucht zal de International Handelscommissie regelmatig verslag uitbrengen. De precieze onderhandelingsrichtlijnen zullen echter geheim blijven, omdat dit zeer gevoelige informatie is. Volgens De Gucht volgen deze richtlijnen de aanbevelingen van de HLWG.

  • 10. 
    Hoe kan ik mijn stem laten horen?

Het Europees Parlement voert niet direct de onderhandelingen over het TTIP, maar het zal wel in moeten stemmen met het eindresultaat. Ik zal aandringen op nauwe samenwerking tussen de Europese Commissie en het Europees Parlement, zowel in de huidige voorbereidende (pre-mandaat) fase als de daaropvolgende officiële onderhandelingsfase. Gedurende beide fases zullen we onze suggesties delen, net als met deze resolutie in oktober 2012. Artikel 218(19) van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en het Framework Agreement between the Commission and the Parliament dwingt de Commissie om het Parlement geïnformeerd te houden over de voortgang van de onderhandelingen.

Het Parlement zal waarschijnlijk op basis van de concept onderhandelingsrichtlijnen van de Commissie een resolutie aannemen, in opzet vergelijkbaar met de hierboven genoemde tekst uit oktober. In de komende maanden zal ik verschillende bijeenkomsten voor belanghebbenden organiseren, waarvan de details op deze website zullen verschijnen.

In de Internationale Handelscommissie van het Europees Parlement is er momenteel een speciale US werkgroep bestaande uit de leden MOREIRA Vital; QUISTHOUDT-ROWOHL Godelieve; SCHAAKE Marietje;STURDY Robert; JADOT Yannick; SCHOLZ Helmut, die alle politieke groepen vertegenwoordigen en het aanspreekpunt van hun groep zijn over het TTIP en alle andere handelsbetrekkingen met de VS.

* * *

[1] http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/bilateral-relations/countries/united-states/

[2] http://trade.ec.europa.eu/doclib/html/150737.htm

[3]http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-211_en.htm

[4] http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2006/september/tradoc_113465.pdf

[5] http://www.gmfus.org/wp-content/blogs.dir/1/files_mf/1349879071Trachtenberg_AgIssues_Oct12.pdf