Geslaagde reddingsoperatie voor Europese CO2-markt

Met dank overgenomen van J.A. (Judith) Merkies i, gepubliceerd op woensdag 19 juni 2013, 0:47.

In de week van de herexamens is het Europees emissiehandelssysteem (EHS) geslaagd voor haar allerlaatste herkansing. De milieucommissie in het Europees Parlement steunde het tijdelijk terugtrekken van 900 miljoen vergunningen om zo het falende Europese klimaatbeleid te repareren. Judith Merkies reageert opgelucht: "Het EHS heeft op de rand van de afgrond gebalanceerd, maar het is goed dat de politieke groepen elkaar eindelijk gevonden hebben. In het verleden hielden linkse en rechtse politici elkaar gegijzeld als het over het klimaatbeleid ging, met als gevolg dat de Europese CO2-markt afbrokkelde en groene investeringen stokten."

In de nieuwe voorstellen wordt de opbrengst van tweederde van de teruggetrokken vergunningen bij veiling in een fonds gestopt. Dit fonds wordt gebruikt voor twee doeleinden: het financieren van innovatie voor de energie-intensieve industrie (die het meest lijden onder een hogere CO2-prijs) en het begeleiden en herscholen van mensen die werkzaam zijn in de fossiele energiesector.

Judith Merkies: "De oplossing die nu gevonden is, is niet perfect en zitten er duidelijke handreikingen in naar de centrum-rechtse Europese Volkspartij. Maar dat het voorstel nu is aangenomen is een goede basis voor verdere reparatiemaatregelen. Als dit pakket was afgewezen, was het klimaatbeleid een lachertje van de Europese politiek geweest terwijl het juist één van de peilers moet zijn."

Het voorstel van de milieucommissie wordt juli in Straatsburg voorgelegd aan het voltallige parlement.